Deputatul Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice din partea USR, a afirmat, miercuri, că speră ca majoritatea parlamentară să retragă proiectul Legii graţierii, după declaraţia lui Liviu Dragnea potrivit căreia PSD ar trebui să analizeze dacă graţierea mai este oportună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”USR a susţinut de la început că dorim ca legea să fie retrasă, nici nu trebuia să fie transformată în proiect şi sperăm ca acest lucru să se întâmple, adică să le vină mintea la cap şi să o retragă. Acest proiect a pornit greşit din ianuarie, de când cu OUG 13. Singurul său scop era salvarea corupţilor din puşcării şi nu cele enunţate, adică să rezolve situaţia din penitenciare. Ar fi bine dacă acest proiect ar fi retras”, a declarat Dehelean.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că social-democraţii trebuie să se gândească serios dacă Legea graţierii mai este „oportună”, el lansând astfel „un ultim apel” la Guvern şi la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader să prezinte, într-un termen rezonabil, dacă proiectul şi alte măsuri anunţate ca proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare.

„Aşa cum am spus şi în campanie şi după alegeri, eu şi colegii mei am mai spus o dată în plenul CExN  - prioritatea noastră o reprezintă punerea în aplicare a programului de guvernare aşa cum a fost prezentat în campanie, nu graţierea faptelor de corupţie. Nu am avut astăzi discuţii despre sancţiuni, nişte pedepse membrilor din Comisia juridică a Senatului, dar nici nu puteam lăsa ca astfel de gesturi să fie asumate, pentru că pe noi ne interesează ca ceea ce am prezentat românilor să fie aplicat şi să fie toată lumea conştientă că acele obiective sunt prioritatea noastră”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că le-a cerut colegilor să se gândească dacă Legea graţierii mai este oportună sau nu.

„Indiferent de argumentele aduse atât în şedinţă cât şi în spaţiul public, eu am ridicat aceasta problemă colegilor mei  - să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a graţierii mai este oportună. Pentru că, din păcate, s-a plecat în elaborarea acestei legi de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România şi eventual se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie şi despre care se vorbeşte de luni de zile, poate de ani de zile în România. Într-adevăr, se vorbeşte de o perioadă de timp de abuzurile unor procurori, de nişte decizii discutabile ale unor judecători, despre influenţe, presiuni din partea unor instituţii asupra unui judecător, despre necesitatea adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor, dar cu precizarea că trebuie clarificate aceste răspunderi dar completat şi cu protecţie pentru judecători în faţa unor eventuale presiuni sau influenţe”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a mai precizat că se discută despre „imperfecţiunile definirii unor infracţiuni, despre posibilitatea diversificării modului în care se execută pedepsele”, dar toate aceste teme nu pot fi rezolvate de legea graţierii.

„În aceste condiţii, trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună. În acest context fac în continuare un ultim apel la Guvern, la Ministerul Justiţiei, să ne prezinte într-un termen rezonabil dacă legea graţierii şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca şi proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare. Doar această lege nu rezolvă problema care a generat”, a completat Liviu Dragnea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.