Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au comentat, sâmbătă seară, Decizia Consiliului UE privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. Ambii au subliniat că este o promisiune îndeplinită, la care s-a ajuns prin conlucrarea tuturor celor implicaţi în proces.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: Guvernul României salută decizia adoptată în această seară de Consiliul UE privind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene şi navale începând cu luna martie 2024.

"După 13 ani de eşecuri şi umilinţe, Guvernul pe care îl conduc a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest capitol prin eliminarea controalelor şi la frontierele terestre", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat de presă transmis de Guvern. 
 
ŞTIRE INIŢIALĂ: Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eşecuri şi umilinţe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.

La rândul său, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a apreciat că ”admiterea României în Spaţiul Schengen este o promisiune îndeplinită”.

”Fiind vorba despre cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO, PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de ţară. Toţi miniştrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiţiei şi ai Afacerilor Externe din 2019 până azi au făcut din dosarul Schengen o prioritate. Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime este o etapă foarte importantă şi vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. De asemenea, vom lua măsuri de consolidare a controlului la frontiere şi vom aplica, la fel ca şi în prezent, Regulamentul Dublin”, a scris, la rânsul său, pe Facebook, liderul PNL.

Acesta afirmă că ”nimic nu ar fi fost posibil fără eforturile conjugate ale tuturor celor implicaţi în acest proiect de ţară”.

”Mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru implicare, reprezentanţilor ministerelor Afacerilor Interne şi Justiţiei, cât şi Guvernului României în ansamblu pentru toate eforturile depuse în satisfacerea celor mai exigente criterii tehnice ale acestui dosar. De asemenea, adresez mulţumiri Ministerului Afacerilor Externe, Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană precum şi ambasadei române de la Viena pentru negocierile pe canale diplomatice”, a mai transmis preşedintele Senatului.

Ministerul de Interne anunţă, sâmbătă seară, că a fost adoptată Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.