Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Daniel Funeriu a reacţionat, vineri, la declaraţiile vicepreşedintelui american, J.D. Vance, referitoare la alegerile din România. Deşi unele dintre afirmaţii sunt adevărate, spune Funeriu, România fiind, într-adevăr, o democraţie tânără, Partenerul Strategic SUA trebuia să discute asta cu România în plan bilateral, nu ”în piaţa publică”, respectiv Conferinţa de Securitate de la Munchen.
”Reacţie rapidă la ceea ce a spus VP Vance azi la Munchen:
1) Da, e corect să spui că Europa ar fi trebuit să facă mult mai multe eforturi pentru a-şi pregăti apărarea. Nu, nu e în regulă să îţi bagi vodcă rusească în vene chefuind, atât timp cât americanii te protejează de ruşi.
2) Da, e corect să spui că o democraţie care nu rezistă câtorva milioane de euro de reclamă plătită de ruşi pe tiktok e o democraţie slabă. România e, încă, o democraţie tânără. Da, am spus-o de multe ori, România are un deficit democratic, instituţii slabe şi politicieni corupţi.
3) Nu, nu sunt de acord ca România să fie dată ca exemplu negativ pe marea scenă a diplomaţiei: Conferinţa de Securitate de la Munchen”, a scris, vineri, pe Facebook, Daniel Funeriu.
Acesta afirmă că ”avem hibele noastre„.
”Aş fi preferat ca aceste lucruri să fie discutate cu partenerul strategic în plan bilateral, nu în piaţa publică”, a adăugat Funeriu.
Acesta vorbeşte şi despre ce este de făcut:
1) Să organizăm alegeri prezidenţiale impecabile;
2) Să avem inteligenţa colectivă de a alege drept preşedinte un om puternic, un om decis, capabil să conducă România cu busola corectă în mână. Simbolul meu electoral este busola;
3) Să facem lumină deplină -şi nu doar cu poveşti de tip Petre Ispirescu- despre anularea alegerilor. Uneori pentru boli grave nu sunt suficiente pastile. E nevoie de chimioterapie dură pentru a te însănătoşi. E clar că boala care a dus la anularea alegerilor trebuia evitată, dar odată declanşată, trebuie să ştim: a fost sau nu o boală care necesita un tratament atât de radical?
4) E imperativ şi urgent ca TOŢI cei care au avut funcţii politice decizionale în momentul anulării să plece din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis, probabil ştiind ce urmează, a avut bunul reflex să plece.
În plus, Funeriu cere demisia premierului Marcel Ciolacu.
”Domnule Ciolacu este rândul dumneavoastră să vă prezentaţi demisia.
Domnule Preşedinte Ilie Bolojan,
Realizarea celor 4 obiective de mai sus e urgentă şi imperativă. Rolul cel mai important în atingerea lor vă aparţine Dumneavoastră, domnule Preşedinte Bolojan (...)
Fiţi politicianul curajos, vizionar şi responsabil de care Ţara are ACUM atâta nevoie! Eu voi sta alături de ţara mea, prin faptă, nu doar prin vorbă atunci când dă bine electoral”, a mai transmis Funeriu.
Noul vicepreşedinte american J.D. Vance a dat, vineri, anularea alegerilor prezidenţiale în România drept cel mai bun exemplu al ”ameninţării din interior, retragerii Europei din cele mai fundamentale valori ale sale”.
”Am fost şocat ca un fost comisar european să apară la televizor recent şi să pară încântat că Guvernul României a anulat un întreg scrutin”, a declarat Vance.
Documente declasificate de către Consiliul Naţional de Apărare a Ţării (CSAT) înainte de anularea alegerilor arătau că România a fost ţinta unor ”atacuri ruseşti hibride agresive” în perioada scrutinului.
”Acum din câte înţeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusească a infectat alegerile româneşti, dar le-aş cere prietenilor mei europeni să aibă o perspectivă”, a declarat numărul doi american.
”Puteţi crede că este greşit ca Rusia să cumpere publicitate pe reţele de socializare pentru a vă influenţa alegerile. Noi credem, cu siguranţă. Puteţi să o condamnaţi şi pe scena mondială, dar dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu nişte publicitate de la o ţară străină de 100.000 de dolari, atunci nu era prea puternică, pentru început”, a adăugat el.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21934331&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.