Premierul Viorica Dăncilă susţine că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îşi asume decizia de a convoca referendumul pe justiţie, în contextul hotărârii Curţii Constituţionale. "(...) aşa cum fiecare dintre noi plătim pentru deciziile pe care le luăm, cred că şi preşedintele Klaus Iohannis va plăti politic, cel puţin, pentru această decizie", spune Dăncilă.
Viorica Dăncilă a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, cum vede decizia Curţii Constituţionale şi faptul că preşedintele Klaus Iohannis a făcut referendumul pentru justiţie.
"În primul rând, vom aştepta motivarea Curţii Constituţionale pentru a vorbi despre următorii paşi pe care trebuie să-i facem. Este clar că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să-şi asume această decizie care, iată, nu este constituţională, Curtea Constituţională a spus deja acest lucru şi cred că, aşa cum fiecare dintre noi plătim pentru deciziile pe care le luăm, cred că şi preşedintele Klaus Iohannis va plăti politic, cel puţin, pentru această decizie. Pentru că de fiecare dată s-a arătat cu degetul către Partidul Social Democrat, dacă noi luam o decizie care pe urmă era neconstituţională, sunt convinsă că toţi veneau şi acuzau Partidul Social Democrat. Cred că trebuie să existe o măsură egală pentru toţi şi sper ca preşedintele Klaus Iohannis să-şi asume această decizie", a afirmat Dăncilă.
Întrebată dacă susţine ideea avansată de Călin Popescu Tăriceanu conform căreia şeful statului ar trebui să-şi dea demisia, Dăncilă a răspuns: "Nu comentez acest lucru, nu vreau să vorbesc despre acest lucru, dar este clar pentru mine, pentru PSD este clar că preşedintele României a greşit atucni când a venit cu această propunere, care s-a dovedit pe urmă a fi neconstituţională".
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, joi, propunerile legislative de revizuire a Constituţiei iniţiate de PNL şi USR, pe de-o parte, şi de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ţine de faptul că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie încalcă limitele revizuirii legii fundamentale, deciziile fiind luate ”cu unanimitatea voturilor celor opt membri prezenţi”.
Varianta opoziţiei menţiona că ”acordarea amnistiei sau a graţierii colective pentru fapte de corupţie este interzisă”, în timp ce varianta PSD - ALDE prevedea că ”Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: […] d) acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, noutatea fiind faptul că şeful statului nu poate graţia infracţiuni de corupţie.
Potrivit CCR, o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârşit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de graţiere individuală încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.