Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, la Mamaia, că nu a primit nicio decizie de rechemarea a ambasadorului George Maior din SUA, ci doar o informare, în luna mai, pe care a semnat-o. Dăncilă declara vineri că a cerut să se facă o analiză privind "cursul" solicitării de rechemare a ambasadorului George Maior, document pe care fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu afirma că l-a trimis spre avizare în 8 mai, însă premierul spunea că nu l-a primit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Nu am primit nicio decizie de rechemare a ambasadorului SUA George Maior acasă. Am primit pe data de 7 sau 8 o informare venită prin Poşta Militară, nu ştiam dacă pot să spun acest lucru, dacă e confidenţial sau nu, am înţeles că este confidenţial. Am primit o informare pe care am avizat-o legată de rechemarea ambasadorului din Statele Unite, dar nu am primit nicio decizie privind rechemarea ambasadorului Statelor Unite”, a declarat Dăncilă, sâmbătă, la Mamaia, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comitetului Executiv al PSD.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a explicat că informarea reprezintă intenţia de rechemare a ambasadorului, iar decizia de rechemare trebuie avizată de preşedintele Klaus Iohannis.
 
”Decizia se duce de la Ministerul Afacerilor Externe la preşedinte şi pe urmă vine. Domnul Meleşcanu se referea la acea informare. Eu am semnat acea informare privind rechemarea ambasadorului”, a explicat premierul. 
 
Întrebată dacă va semna rechemarea lui George Maior în cazul în care ministrul de Externe Ramona Mănescu va propune acest lucru, Dăncilă a răspuns: “Ca decizie politică şi dacă este un memorandum foarte bine argumentat bineînţeles că semnez. Drept dovadă că am semnat şi informarea”.

Viorica Dăncilă a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, despre faptul că fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu declara că în 8 mai i-a trimis spre avizare rechemarea lui George Maior din postul de ambasador.

"Eu nu pot să fac pierdut un document. Eu nu am primit acest document. Dacă l-aş fi primit, l-aş fi semnat în prima clipă, fără nicio ezitare. Aş fi semnat acest document. Am dispus deja să se facă o analiză privind cursul acestui document, luni", a declarat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a afirmat, şi joi, răspunzând unei întrebări într-o conferinţă de presă la Piteşti, că nu a primit din partea fostului ministru de Externe Teodor Meleşcanu nicio solicitare pentru retragerea ambasadorului George Maior.

"Nu am primit nicio solicitare de retragere din partea dlui Meleşcanu, absolut nicio solicitare. O semnam şi o trimiteam la Cotroceni, dacă primeam", a susţinut ea.

Ea a spus că va avea o discuţie cu actualul ministru de Externe, Ramona Mănescu.

"O să am o discuţie cu domana Ramona Mănescu, dar, repet, nu am primit niciun document pentru rechemarea lui George Maior. A fost o decizie politică la momentul acela, nu eram preşedintele partidului, dar acea hârtie care trebuia timisă la Cotroceni nu a venit", a afirmat Dăncilă.

În 8 mai, ministrul de Externe de atunci Teodor Meleşcanu anunţa, la Antena 3, că MAE a trimis la Preşedinţie propunerea de rechemare a lui George Maior din postul de ambasador în SUA.

El spunea că membrii Comisiei de politică externă a Senatului au cerut MAE o analiză a activităţii ambasadorului George Maior.

"În urma acestei solicitări am făcut analiza şi am trimis la Preşedinţie propunerea de rechemare a lui George Maior din postul de ambasador la Washington şi de numire a unui alt ambasador. Decizia s-a bazat pe analiza impactului asupra relaţiilor cu SUA, aşa cum rezultă din raportul privind folosirea SRI de către domnul Maior în scopuri personale", declara Meleşcanu.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI a afirmat într-un raport că fostul director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a încălcat legislaţia care reglementează activitatea instituţiei pe care condus-o şi a angajat SRI în acţiuni care au lezat interesele partidelor şi ale persoanelor fizice şi juridice, elementele respective fiind circumscrise unor acţiuni de poliţie politică, menită să afecteze procese democratice. Printre politicienii vizaţi se află Klaus Iohannis, Eduard Hellvig şi Victor Ponta.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI notează în documentul intitulat :"Raport privind folosirea Serviciului Român de informaţii de către domnul George Maior în scopuri personale", că George Maior a denaturat adevărul privind relaţia avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.

George Maior a contestat concluziile raportului Comisiei, printr-o scrisoare deschisă adresată membrilor acesteia, el cerând desecretizarea integrală a audierilor. "Pe această cale, doresc să îmi exprim consternarea faţă de faptul că sub egida unei importante comisii a Parlamentului României, o parte a membrilor acestei structuri parlamentare a asumat un text care conţine numeroase aserţiuni false, speculaţii goale de conţinut, afirmaţii trunchiate, precum şi calomnii grave care afectează serios credibilitatea şi probitatea morală a Comisiei şi aduc atingere demnităţii, onoarei şi reputaţiei mele", a susţinut fostul şef al SRI.

George Maior a contestat concluziile raportului Comisiei, printr-o scrisoare deschisă adresată membrilor acesteia, el cerând desecretizarea integrală a audierilor. "Pe această cale, doresc să îmi exprim consternarea faţă de faptul că sub egida unei importante comisii a Parlamentului României, o parte a membrilor acestei structuri parlamentare a asumat un text care conţine numeroase aserţiuni false, speculaţii goale de conţinut, afirmaţii trunchiate, precum şi calomnii grave care afectează serios credibilitatea şi probitatea morală a Comisiei şi aduc atingere demnităţii, onoarei şi reputaţiei mele", a susţinut fostul şef al SRI.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-aa delimitat de declaraţiile ambasadorului George Maior din scrisoarea deschisă adresată Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii SRI, în care acesta a contestat raportul întocmit în privinţa sa şi a cerut desecretizarea integrală a audierilor.

"Delimitarea instituţională faţă de declaraţiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaşte raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii a Parlamentului României şi se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei", arăta MAE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.