Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că, obişnuit să încalce Constituţia, preşedintele Klaus Iohannis a trecut la următorul nivel: reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„De mai bine de doi ani, România se confruntă cu repetate situaţii de blocaj, generate de conflicte de constituţionalitate între puterile statului. Aceste conflicte în care au fost atrase Guvernul, Parlamentul şi Administraţia prezidenţială au un numitor comun: refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-şi îndeplini atribuţiile şi de a respecta Constituţia României. Cea mai recentă confirmare a fost dată ieri de CCR care, aşa cum era de aşteptat, a arătat că dl preşedinte Iohannis comite un abuz prin refuzul de a numi miniştri interimari şi încearcă din nou să blocheze activitatea Guvernului”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Premierul a susţinut că, fiind „obişnuit să încalce Constituţia, dl preşedinte Iohannis a trecut la următorul nivel: reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea”. „Transmite public că judecătorii CCR ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă de îndată în Parlament, când de fapt Curtea a stabilit că termenul de îndată se referă la obligaţia preşedintelui de a numi interimari şi de a nu bloca activitatea Guvernului”, a adăugat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a afirmat că legitimitatea Guvernului este dată de votul românilor.

„În acest moment suntem singurii care ne asumăm responsabilitatea guvernării. Am spus-o de nenumărate ori: voi merge în Parlament pentru remanierea Guvernului. Românii trebuie să ştie însă adevărul: refuzul preşedintelui de a numi interimari nu are nicio legătură cu prezenţa noastră în Parlament. Nu mai avem nicio aşteptare de la preşedintele Iohannis să renunţe la jocurile politice. A demonstrat de nenumărate ori că singura sa miză e una electorală. Prin acţiunile sale a demonstrat în repetate rânduri că nu are respect nici pentru Constituţie, nici pentru cetăţenii acestei ţări. Le garantez tuturor românilor că vom continua să guvernăm cu responsabilitate”, a precizat premierul.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari. Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar că nu este obligat să numească şi titularii pe posturi. 
 
Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ca, în urma deciziei CCR, să semneze de îndată decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi „să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după decizia CCR, că premierul este obligat să meargă în faţa Parlamentului pentru votul de încredere, iar blocajele privind revocările şi numirea interimarilor sunt generate de refuzul premierului de a merge în Parlament. Preşedintele Iohannis a spus că, în ceea ce priveşte deciziile care îl privesc pe el, va hotărî după publicarea motivării CCR şi analiza acesteia.

Curtea Constituţională (CCR) precizează, în minuta deciziei privind conflictul preşedinte-premier, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze de îndată revocarea Anei Birchall şi a lui Mihai Fifor din Guvern.

„Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”, se arată în minuta CCR.

Este vorba despre propunerile de revocare a Anei Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei şi a lui Mihai Fifor din funcţia de vicepremier, transmise de premierul Viorica Dăncilă în 26 august. Mihai Fifor era propus pentru numirea în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.
 
„Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019”, mai precizează CCR.
 
De asemenea, Curtea Constituţională a constatat, în unanimitate, că nu există conflict juridic de natură constituţională între primul ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.