Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la DCNews, referindu-se la Raportul GRECO şi la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis ca Guvernul să iniţiese un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept şi cu recomandările organismelor europene, că este vorba despre o dublă măsură, sugerând ca România să urmeze exemplul altor state care nu au implementat motivat recomandările GRECO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Aici am văzut o dublă măsură, că tot vorbeam de dublul standard, inclusiv din partea domnului preşedinte Iohannis. Pe de o parte, un referendum care precizează că nu avem voie să dăm ordonanţe de urgenţă, nu avem voie să intervenim în justiţie, ceea ce este corect, pe de altă parte ne cere să intervenim în justiţie. Deci eu nu cred că justiţia se face după modul în care avantajează sau dezavantajează o persoană, indiferent de ce funcţie ocupă în statul român”, a declarat Dăncilă.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a spus că Raportul GRECO este raportat la luna martie, deci înainte de referendum, şi că  preşedintele Klaus Iohannis face referiri la referendumul din 26 mai.
 
”Mai mult decât atât, am văzut că este o dezbatere foarte mare între judecători şi procurori, între magistraţi. Eu cred că aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi şi ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO şi a spus că atunci când va exista un consens între magistraţi, va veni cu precizările legate de GRECO. Sunt 14 state europene, printre care Franţa, Germania, Olanda care au rapoarte GRECO şi care nu au pus în practică tot ce scrie raportul GRECO, motivând foarte bine acele puncte. Eu cred că aşa trebuie să procedăm şi noi. Dacă într-adevăr vrem şi nu avem o dublă măsură cum ne convine referitoare la justiţie, trebuie să existe un consens în justiţie şi pe urmă să luăm o măsură. Dar am văzut că părerile sunt împărţite şi cred că justiţia trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar şi nu de preşedintele României, premierul României sau alte forţe politice”, a subliniat premierul.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia.Preşedintele a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept,iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM. 
”Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept, în acord cu voinţa populară şi cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM-ul cu asumarea rolului său de garant al independenţei Justiţiei”, a spus preşedintele.
Nivelul de conformare a României cu recomandările făcute rămâne "global nesatisfăcător", iar GRECO este preocupat de ”tensiunile politice continue în România în ceea ce priveşte reformele sistemului judiciar, relevă Raportul referitor la Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori, publicat marţi.

Recomandarea privind riscurile de slăbire a statutului procurorilor, în special a independenţei lor, nu a fost implementată, afirmă GRECO în Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România, făcut public marţi, care arată că puterea crescută a executivului în ceea ce priveşte numirile şi eliberările din funcţie ale procurorilor şi rolul redus al Preşedintelui României, în detrimentul principiului separaţiei şi echilibrului puterilor, reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei operaţionale a procurorilor şi poate împiedica lupta eficientă împotriva corupţiei în România.

GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o ”o anomalie” a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală. iar măsurile luate de autorităţile române sunt în deplină contradicţie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluţie profund îngrijorătoare. se arată în raport. 

 

 

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.