Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a fost surprinsă de declaraţiile prim-viceoreşedintelui CE Frans Timmermans, spunând că au prrodus neclarităţi şi că nu le-a înţeles rostul, urmând să aibă o discuţie cu acesta. Dăncilă şi-a exprimat speranţa că în discuţiile din Colegiul comisarilor refertioare la România, de această dată comisarul român a susţinut România. Ea a răspuns şi criiticilor formulate de 12 ambasade, afirmând că a încercat să discute cu ambasadorii respectivi, dar nu s-a putut şi le-a solicitat acestora să arate respect pentru România. Dăncilă a afirmat şi că această situaţie "neplăcută" a fost creată de declaraţiile repetate al preşedintelui Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Timmermans: Avertizez Guvernul să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar/ Tajani, procupat de soarta lui Kovesi/12 ambasade, îngriorate de situaţia statului de drept/ Replica lui Dăncilă şi Toader

"M-au surprins astăzi declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat şi există o deschidere totală în privinţa paşilor pe care îi avem de urmat. Am format grup de experţi, s-a lucrat la nivel de experţi, atât din partea Comisiei Europene cât şi din partea Ministerului Justiţiei. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta şi că va exista transparenţă, de aceea declaraţia prim-vicepreşedintelui Timmermans de astăzi a produs neclarităţi şi nu i-am înţeles rostul pentru că nu este pliată pe realitatea existentă.

O să am o discuţie cu domnul prim-vicepreşedinte legat de această aspecte", a declarat şefa Executivului.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea s-a declarat la fel de surprinsă de declaraţiile preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani.
"Cred că niciun factor sau decident politic, nici chiar preşedintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchetei penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiţie şi mi se pare un lucru corect, dar oficialii europeni ne cer să oprim o anchetă penală. Le spun clar că primul ministru al României nu a intervenit şi nu va interveni niciodată în actul de justiţie", a afirmat Dăncilă.
CITEȘTE ȘI Ambasadele a 12 state, profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar, afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei şi cer să nu se adopte modificări care ar slăbi statul de drept

Ea s-a referit şi la punctul de vedere al unor ambasador, care s-au declarat îngrijoraţi de situaţia statului de srept şi de posibilitatea adoptării unor OUG care să afecteze sistemul judiciar.

"Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor şi domnilor ambasadori că suntem în România şi că port dialog cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităţilor din ţara din care fac parte pentru că, în niciun stat ambasadori nu fac agenda primului ministru şi eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România aşa cum ambasadori noştri în fiecare stat au respect pentru statul respectiv", a susbliniat premierul.
Ea ţinut să menţioneze că "această situaţie destul de neplăcută a fost creată de declaraţiile repetate pe justiţie ale preşedintelui României".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.