Preşedinţii american Donald Trump şi francezi Emmanuel Macron dau asigurări luni - în pofida unor divergenţe uriaşe pe fond - că vor să coopereze pentru a pune capăt Războiului din Ucraina, la trei ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedinteke francez, primit de către omologul său american în Biroul Oval, a promis discuţii în vederea unei păci ”durabile” şi şi-a exprimat speranţa unei implicări americane ”puternice” în acest sens.

Donald Trump a lăudat, într-o sesisune de întrebări şi răspunsuri cu presa, relaţia sa ”specială” cu omologul său francez şi a dat asigurări că poate pune capăt ostilităţilor în ”câteva săptămâni”.

Preşedintele american a estimat totodată că semnarea unui acord cu Ucraina privind accesul americanilor la minerale ucrainene este ”foarte apropiată” şi a evocat o venire a preşedintelui ucrainean Violodimir Zelenski la Casa Albă în vederea ratificării ”săptămâna aceasta sau (săptămâna) viitoare”.

El vede în acest acord o modalitate prin care Statele Unite să-şi recupereze cheltuielile angajate în susţinerea militară a Kievului de la invazia rusă în 2022.

Republicanul, care mizează înainte de toate asupra unui dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin în vederea unei încetări a luptelor, a lansat că acesta din urmă va fi de acord cu desfăşurarea viitoare a unor trupe europene în Ucraina, însă a rămas evaziv cu privire la garanţiile de securitate pe care Washingtonul să le ofere eventual acestor militari.

”Europenii sunt pregătiţi să meargă până la trimiterea de trupe” pentru a verifica faptul că ”pacea este respectată”, a declarat Emmanuel Macron, dând asigurări că Europa este pregătită să-şi ”consolideze” apărarea.

Cei doi au făcut câteva glume şi au schimbat amabilităţi pe un ton mai degrabă destins.

Ei şi-au strâns mâna viguros, gesturi care au devenit într-un fel sau altul marca lor diplomatică, rodate în primul mandat al lui Donald Trump (2017-2021).

Emmanuel Macron a vorbit cu Donald Trump despre Rusia ca despre un ”agresor” al Ucrainei, însă preşedintele american a continuat să pună cele două ţări pe acelaşi plan, artunci când nu-l face pe Volodimir Zelenski responsabil de conflict, aşa cum a procedat recent.

ONU

În paralel cu întâlnirea de la Washington, americanii şi europenii s-au înfruntat la ONU.

Statele Unite şi Rusia au votat împotriva unei rezoluţii adoptate de către Adunarea Generală a ONU, care-şi exprimă în ea susţinerea faţă de Ucraina şi de integritatea teritorială ucraineană.

Preşedintele francez a participat luni dimineaţa, împreună cu omologul său american, la o videoconferinţă a liderilor G7, din care fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statee Unite.

Emmanuel Macron a luat apoi un dejun de lucru cu Donald Trump şi au susţinut o conferinţă de presă.

Mai mulţi lideri străini s-au reunit luni în capitala ucraineană pentru a-şi manifesta solidaritatea alături de Volodimir Zelenski, care a salutat ”trei ani de rezistenţă”.

Rupând cu politica de susţinere masivă a Kievului a predecesorului său Joe Biden, Donald Trump a decis ca interlocutorul său privilegiat să fie preşedintele Vladimir Putin.

Emmanuel Macron a lansat luni că Ucraina trebuie să fie implicată ”absolut” în negocieri, în contextul în care europenii se tem de o capitulare impusă Kievului de către Washington şi Moscova.

La trei ani după ce a încercat în zadar să-l convingă pe Vladimir Putin să nu treacă la atac, Emmanuel Macron s-a lansat într-o misiune la fel de incertă pe lângă preşedintele american.

El vrea să-şi convingă omologul american, care nu şi-a ascuns niciodată fascinaţia faţă de lideri autoritarişti, de faptul că Rusia constituie o ”ameninţare existenţială” şi că Vladimir Putin ”nu va respecta” neapărat o încetare a focului.

Preşedintele francez caută registrul psihologic potrivit cu un interlocutor care aplică afacerilor diplomatice metodele brutale ale omului de afaceri care a fost şi care respinge în bloc orice politică externă ghidată de apărarea valorilor democratice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.