Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri că activarea articolului 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Guvernul de la Bucureşti în ceea ce priveşte modificările legilor Justiţiei, susţinând că blocarea fondurilor europene “nu e o perspectivă deloc îndepărtată”.
“Din păcate observăm o deteriorare majoră a climatului democratic in Europa de Est. Dacă până nu demult exemplele Ungariei sau Poloniei erau privite ca sperietori sau ca elemente negative ale Europei de Est, acum vedem că şi România se intregrează în acest trend profund negativ şi, după cum era de aşteptat, reacţia Comisiei Europene şi Uniunii Europene nu întârzie să apară (...) Ceea ce s-a întâmplat astăzi pentru Polonia ar trebui să fie un avertisment foarte dur pentru Guvernul României, (...) actuala guvernare pare să ducă România exact în aceeaşi direcţie şi o duce cu un elan şi cu o viteză aproape superioară celei reuşite în Polonia. De aceea există un risc major ca actuala majoritate - Liviu Dragnea şi PSD-ul să ne scoată efectiv din Uniunea Europeană”, a spus Dan Barna.
Liderul USR a mai afirmat că tăierea fondurilor europene alocate României reprezintă un risc major.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Ne putem aştepta în perioada următoare la oprirea fondurilor europene şi nu e o perspectivă deloc îndepărtată de a urma situaţiei din Polonia şi de a pierde dreptul de vot în Consiliul European plus că ceea ce se întâmplă azi în România e un foarte prost semnal pentru preşedinţia din 2019 pe care o aşteptăm cu toţii, de care eram atât de mândri. Numai că în contextul acesta de sabotare a statului de drept perspectivele sunt sumbre pentru democraţia din România”, a mai spus acesta.
Barna a arătat că şi modificările legilor din Polonia au atras un raport negativ din partea Uniunii Europene, la fel cum în România raportul MCV este şi el unul negativ.
“Fiecare nouă modificare a legislaţiei din Polonia - au fost 20 şi ceva de modificări - a atras o reacţie şi un raport negativ al UE. Noi avem deja raportul negativ al MCV-ului, avem deja cel de-al doilea raport care a fost acum două săptămâni transmis României (...) Dacă legile rămân în această formă în care Justiţia devine un instrument în curtea PSD, e foarte probabil să urmeze un raport negativ şi luarea în discuţie a cazului România. E un scenariu care pare aproape tras la indigo cu puţină întârziere. Vorbesc şi de riscul modificării Codului penal şi de procedură penală care pentru orice privitor par aceste modificări aşezate să ne transforme într-un rai al infractorilor”, a conchis Barna.
Comisia Europeană a activat miercuri Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European.
Articolul 7, prezentat drept ”opţiunea nucleară”, nu a mai fost folosit împotriva vreunui stat membru până acum.
Această măsură este considerată un semn al îngrijorării profunde a europenilor faţă de reformele guvernemantale controversate în domeniul justiţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.