Trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului. Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional vor candida nume ca Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu. Gruparea rivală reuneşte lideri influenţi în partid, ca Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand şi, posibil, Allen Coliban. Fostul primar al Braşovului are de ales între a merge cu o listă proprie sau a candida alături de Vlad Voiculescu. A treia tabără este grupată în jurul lui Cristian Seidler şi reuneşte foşti “nicuşoristi”. De asemenea, Ionuţ Moşteanu va candida pentru un loc în BN, fie pe listă cu Seidler, fie separat, susţin surse din conducerea USR pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dincolo de alegerea noului preşedinte al USR, cursă în care Elena Lasconi pleacă favorită, Congresul partidului va alege şi noul Birou Naţional, format din 24 de membri, care poate bloca deciziile preşedintelui. Spre exemplu, în februarie 2022, disputa dintre Biroul Naţional şi preşedinte a dus la demisia lui Dacian Cioloş din fruntea USR. Acum, Elena Lasconi ameninţă că nu va accepta să candideze la alegerile prezidenţiale dacă nu va avea majoritate în Biroul Naţional.

Preşedintele partidului este ales cu votul tuturor membrilor, însă componenţa  Biroului Naţional este stabilită de Congres, prin votul delegaţilor. Vor exista mai multe liste de candidaţi pentru BN.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Pe lista Elenei Lasconi se vor regăsi primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputatul Cristina Prună şi, probabil, primarul învins al Sectorului 2 Radu Mihaiu. “Vlad Voiculescu şi Radu Mihaiu sunt rivali în partid, chiar dacă amândoi fac parte din filiala Bucureşti. Sunt din tabere diferite, deci nu pot fi pe aceeaşi listă”, au explicat surse din partid pentru News.ro.

De partea cealaltă, Vlad Voiculescu a strâns în echipa sa mai multe nume cu greutate: primarul Timişoarei, Dominic Fritz, primarul învins al Sectorului 1, Clotilde Armand, parlamentari ca Oana Ţoiu şi Oana Murariu. “E posibil ca pe lista lui Vlad Voiculescu să candideze şi Allen Coliban”, susţin sursele citate. Primarul învins al Braşovului ia în calcul şi opţiunea de a merge cu o listă proprie pentru BN. “Lista lui Voiculescu e foarte puternică, iar organizaţia pe care o conduce, Bucureşti, are foarte mulţi delegaţi. Trebuie spus că USR Bucureşti a învins PSD şi PNL în Capitală obţinând mai multe voturi decât în 2020. Sigur că un merit important a avut şi Nicuşor Dan, care e asociat cu USR, dar Vlad Voiculescu, personal, a ieşit întărit din aceste alegeri”, explică surse din conducerea USR. În schimb, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept “lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicaţi Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand.

Cristian Seidler, candidat la şefia partidului, va veni şi cu o listă pentru BN, pe care se vor regăsi fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, şi parlamentari ca Silviu Dehelean şi Cristian Ghica. “Din tabăra Seidler fac parte “nicuşoristii”, apropiaţii lui Nicuşor Dan, deşi unii dintre ei au mai schimbat taberele în decursul anilor. Însuşi Seidler a fost nicuşorist, apoi a trecut în “teamBarna”, ca azi să revină la statutul iniţial”, susţin sursele citate.

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al partidului şi liderul parlamentarilor USR, ar putea veni cu o listă proprie pentru BN. Moşteanu conduce şi organizaţia USR Argeş, din care face parte şi Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel. Însă Lasconi a refuzat să facă echipă cu Moşteanu, pe motiv că este unul din apropiaţii lui Cătălin Drulă, Dan Barna şi Cristian Ghinea, pe care-i consideră vinovaţi pentru scorul slab obţinut de USR la ultimele alegeri. De asemenea, există şi varianta în care Ionuţ Moşteanu să candideze pe lista lui Cristian Seidler pentru BN.

Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea şi Vlad Botoş, nucleul-dur al echipei care a condus USR în ultimii ani, nu vor candida pentru un loc în Biroul Naţional la alegerile de sâmbăta viitoare.

CITEȘTE ȘI Elena Lasconi anunţă că, dacă va fi aleasă preşedinte al USR, din echipa sa nu vor face parte Cătălin Drulă, Dan Barna şi nici Ionuţ Moşteanu. Care sunt explicaţiile acestei decizii / Ce spune despre Cristian Ghinea

Luni şi marţi are loc primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online. Candidatura a şase membri USR a fost validată în cursa pentru preşedinţia formaţiunii, după decizia lui Cătălin Drulă de a se retrage din funcţie, în urma rezultatelor slabe înregistrate a alegerile din 9 iunie.

În 24 şi 25 iunie are loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres.

Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat de preşedintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.