Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a declarat miercuri că prin Ordonanţa de urgenţă aflată în primă lectură în Guvern, doresc ca pentru şcolile care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1 să se creeze un program guvernamental, iar statul va pune la dispoziţia administraţiilor locale o procedură simplificată de derulare a investiţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dorim să venim cu un proiect de OUG prin care, pentru clădirile cu destinaţie de şcoală care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1 să creăm un program guvernamental. Acest program va porni cu clădirile care sunt astăzi expertizate dar există evident posibilitatea, pe măsură ce vor mai fi alte clădiri eventual expertizate ca ele să fie automat incluse în programul guvernamental şi să fie finanţate”, a spus Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a arătat că ”toate categoriile de cheltuieli legate de consolidarea acestor şcoli vor fi decontate prin acest program iar introducerea în programul guvernamental se va face pe baza listei comunicate de Ministerul Educaţiei”.

”Beneficiarii acestor investiţii sunt autorităţile administraţiei publice locale dar le punem la dispoziţie o procedură simplificată de derulare a investiţiilor. Soluţia tehnică se va baza pe raportul de expertiză de încadrare în risc seismic 1 şi se va trece direct la întocmirea unui proiect tehnic, având în vedere că putem să determinăm standarde de cost, pe consolidare de risc seismic şi care vom propune să fie aprobate prin ordin de ministru”, a spus el. Potrivit lui Cseke Attila, ”prin acest program vor propune reducerea termenelor pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a avizelor şi a acordurilor acordate de instituţiile statului respectiv a termenului de acordare a autorizaţiei de construcţie astfel încât să avem o procedură în care avem respectate principalele elemente dar şi o procedură mai rapidă pentru a trece la execuţia lucrării”.

Premierul Ciucă a intervenit: ”Eu cred că diminuarea aceasta se va aplica la tot ceea ce înseamnă procedură de obţinere a avizelor pentru construcţii, nu doar pentru cele care vizează reabilitarea sau refacerea anumitor obiective, cum sunt cele din educaţie şi sănătate. Consider că este necesar ca cetăţenii să înţeleagă faptul că luăm această decizie pentru ca întreg lanţul de proceduri să fie simplificat şi timpii să se diminueze pentru a putea să beneficiem de cât mai puţine drumuri la instituţiile statului”.

Ministrul Cseke Attila a mai spus că în ceea ce priveşte proiectul de lege tot în primă lectură, propun impunerea unor termene pentru prima etapă în procedura de clasificare a clădirilor cu risc seismic, şi anume procedura de evaluare vizuală rapidă. ”Pe partea de clădiri cu destinaţia de şcoli, respectiv de unităţi sanitare, vom propune ca evaluarea vizuală rapidă să înceapă până cel târziu 1 ianuarie 2024 şi să se finalizeze la 1 noiembrie 2024. În urma acestei evaluări vizuale rapide, pentru care nu ne trebuie un specialist în risc seismic, ci un angajat al unităţii administrativ-teritoreiale, proprietarii clădirilor, ingineri pot să facă, acolo unde se constată că sunt elemente care impun expertizarea clădirii se va trece la expertizarea clădirii”, a afirmat Cseke Attila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.