Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a vorbit, vineri, despre relaţiile pe care le-ar avea, ca şef al statului, cu administraţia americană. El consideră că preşedintele Donald Trump are dreptate când vorbeşte despre nevoia ca statele membre ale NATO să investească mai mult în apărare. Antonescu e de părere că 5% din PIB pentru apărare ar fi, pentru România, un procent foarte mare.
”Am văzut declaraţia domnului Trump, care nu-i surprinzătoare, dânsul a vorbit de mai multă vreme, cred în nevoia de a spori cheltuielile de înarmare şi în interiorul NATO, am văzut şi programul european, cred că România, fiind situată în flancul estic, adică un flanc potenţial vulnerabil al NATO, trebuie să-şi întărească, în cadrul acestei structuri, capacităţile de apărare. Nu cred că poate să-şi permită - eu personal nu cred, până la urmă e decizia Guvernului - că poate să-şi permită o cifră gen 5% din PIB la apărare, dar 3,5% în decursul anului, probabil că da. Nu ştiu exact ce înţelege domnul Trump prin apără pe cine plăteşte, e un limbaj puţin mai complicat, însă, în esenţă, el are dreptate. Dacă vrem că această organizaţie să funcţioneze, să fie redutabilă şi eficientă, trebuie să ne achităm toţi de nişte obligaţii, nu mai putem sta să plătească americanii pentru noi toţi. Aici Trump are dreptate şi, indiferent că uneori o formulează prea puţin diplomatic, dreptatea e dreptate”, a afirmat Crin Antonescu, vineri, la Craiova.
El este de părere că România nu este printre ţările care ”se simt ameninţate” de declaraţiile liderului de la Casa Albă, pentru că, spre deosebire de ţări mai bogate, România a suplimentat alocările pentru apărare.
”Nu cred că trebuie să ne alarmăm de această declaraţie lui Donald Trump”, a adăugat Antonescu.
El consideră că, în orice situaţie, indiferent de procentele din PIB alocate pentru apărare, dacă este nevoie de activarea articolului 5 din Tratatul NATO, ”dacă e cazul, trebuie activat şi vedem după aceea cine ce-a plătit”.
El a vorbit şi despre relaţiile pe care le-ar avea, ca preşedinte, cu liderii formali sau mai puţin formali de la Washington.
”În ce priveşte relaţia cu eroii administraţiei americane, eu, dacă voi fi preşedinte şi va fi ceva de discutat, voi discuta cu domnul Trump, nu cu domnul Musk. Mă rog, dacă domnul Musk va dori să discutăm ceva, e totuşi un personaj interesant, important, nu l-aş refuza, dar dialogul este cu omologul. Raporturile dintre ei, ce fac dânşii acolo, nu mă amestec, sunt corect, nu mă amestec în afacerile americane”, a mai afirmat Crin Antonescu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.