Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale din luna mai, susţine că are mai multe variante pentru şefia SRI, însă a refuzat să dezvăluie un nume. Totuşi, Crin Antonescu exclude posibilitatea ca Eduard Hellvig să se întoarcă în postul de director al SRI. ”Nu este o variantă Eduard Hellvig. El e un om care, după opt ani de mandat în fruntea Serviciului, s-a retras şi a spus că e cazul să ne gândim dacă mandatele lungi şi foarte lungi în fruntea unui Serviciu ca acesta sunt benefice Serviciului, imaginii şi calităţii democratice în general”, a explicat Crin Antonescu, la Prima TV. Eduard Hellvig a demisionat din fruntea SRI în iulie 2023. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să facă o nouă propunere, care avea nevoie de votul Parlamentului. Iar preşedintele interimar Ilie Bolojan a anunţat că nu e interesat să schimbe şefii serviciilor secrete, prin urmare numirea conducerii SRI va aparţine viitorului preşedinte al României.
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă are un nume pentru şefia SRI. „Am chiar mai multe variante”, a răspuns Crin Antonescu.
Fostul lider PNL a mai fost întrebat dacă Eduard Hellvig, alături de care a format USL în 2011, e o variantă pe care o ia în calcul pentru conducerea SRI.
”Nu. Nu este o variantă Eduard Hellvig, pentru că Eduard Hellvig, dacă vă aduceţi bine aminte, e un om care, după opt ani de mandat în fruntea Serviciului, la un moment dat s-a şi retras şi a şi spus Eduard Hellvig, şi nu e o vorbă aruncată în vânt, că e cazul să ne gândim dacă mandatele lungi şi foarte lungi în fruntea unui Serviciu ca acesta sunt benefice Serviciului, imaginii şi calităţii democratice în general”, a comentat Crin Antonescu.
Eduard Hellvig, fostul director al SRI, a revenit în PNL pe 26 noiembrie, la două zile după înfrângerea categorică suferită de Nicolae Ciucă în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Eduard Hellvig a fost secretar general al PNL în urmă cu 15 ani, fiind unul dintre artizanii alianţei PSD-PNL, alături de Crin Antonescu, Victor Ponta şi Liviu Dragnea. După demisia lui Crin Antonescu din fruntea PNL, Eduard Hellvig a devenit unul dintre apropiaţii noului lider Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului l-a numit în funcţia de director al SRI, din care a demisionat în vara anului 2023. „Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcţiei cu persoana care o deţine. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut”, a spus Eduard Hellvig în momentul demisiei.
În ultimii doi ani, SRI nu a mai avut un director civil, în condiţiile în care fostul preşedinte Klaus Iohannis a refuzat să vină cu alt nume după demisia lui Eduard Hellvig. Directorul SRI e numit la propunerea preşedintelui, însă prin votul Parlamentului. În ultimii trei ani, PSD şi PNL au avut majoritate în Parlament, sub tutela preşedintelui Iohannis, însă cele două partide nu au ajuns la consens pentru conducerea SRI. Ilie Bolojan, preşedintele interimar, a refuzat să facă o nouă propunere, în condiţiile în care mandatul său este unul limitat, de tranziţie. Aşadar, viitorul preşedinte al României, ales în data de 18 mai, va propune o nouă garnitură de conducere la SRI, după o negociere cu liderii majorităţii parlamentare.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.