Comisia Europeană propune activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate şi de creştere (PSC), ca parte a strategiei sale de a reacţiona rapid, ferm şi coordonat la pandemia de coronavirus. Odată aprobată de Consiliu, aceasta va permite statelor membre să ia măsuri pentru a face faţă în mod adecvat crizei, abătându-se însă de la cerinţele bugetare care s-ar aplica în mod normal în baza cadrului bugetar european. PreŞedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen afirmă că, dacă propunerea va fi aprobată şi de Consiliul European, guvernele naţionale pot pompa în economie atât de mulţi bani cât este nevoie.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Comisia Europeană, propunerea reprezintă un pas important în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentului Comisiei de a face uz de toate instrumentele de politică economică aflate la dispoziţia sa pentru a sprijini statele membre în eforturile de a-şi proteja cetăţenii şi de a atenua consecinţele socioeconomice negative extrem de accentuate ale pandemiei.
”Ieri am pus în practică cea mai flexibilă schemă de ajutor de stat pentru a ajuta oamenii şi companiile. Guvernele pot da acum bani pentru multe companii care sunt lovite de acest şoc, hoteluri, restaurante, companii de transport sau firme mici care riscă să se închidă. fără sprijin. Astăzi, iar asta nu s-a mai făcut niciodată, activăm clauza de relaxare a regulilor bugetare. Asta înseamnă că guvernele naţionale pot pompa în economie atât de mulţi bani cât este nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen, într-un mesaj video postat pe Twitter.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit oficialilor europeni, ”pandemia de coronavirus este un şoc major pentru economia europeană şi cea mondială”.
”Statele membre au adoptat deja sau sunt pe cale să adopte măsuri bugetare pentru a spori capacitatea sistemelor lor de sănătate şi pentru a oferi ajutor cetăţenilor şi sectoarelor deosebit de afectate. Aceste măsuri, împreună cu reducerea activităţii economice, vor contribui la înregistrarea unor deficite bugetare substanţial mai mari”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
Instituţia face apel la Consiliul European să aprobe cât mai rapid propunerea sa.
Comisia şi Consiliul au clarificat deja faptul că pandemia de coronavirus se califică drept ”un eveniment neobişnuit, aflat în afara controlului guvernului”.
Comisia consideră că este nevoie de o flexibilitate mult mai mare în cadrul PSC, pentru protejarea cetăţenilor şi a întreprinderilor europene de consecinţele acestei crize şi pentru sprijinirea economiei în urma pandemiei. Prin urmare, Comisia a decis să propună activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate şi de creştere.
Strategia Comisiei de combatere a impactului economic al pandemiei de coronavirus include utilizarea întregii flexibilităţi pe care o permit normele noastre bugetare şi în domeniul ajutoarelor de stat, mobilizând bugetul UE pentru a permite Grupului BEI să furnizeze lichidităţi pe termen scurt IMM-urilor şi direcţionând 37 de miliarde de euro pentru combaterea coronavirusului în cadrul Iniţiativei pentru investiţii în răspunsul la coronavirus.
Propunerea de astăzi urmează adoptării de către Comisie a unui Cadru temporar pentru ajutoarele de stat care să permită statelor membre să se asigure că rămân disponibile suficiente lichidităţi pentru întreprinderile de toate tipurile şi să menţină continuitatea activităţii economice pe durata pandemiei de coronavirus şi după încheierea acesteia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.