România nu a informat Comisia Europeană cu privire la faptul că şi-ar fi schimbat poziţia în legătură cu finanţarea spitalelor regionale, spune comisarul european Corina Creţu, adăugând că, dacă România vrea să aloce o sumă mai mare de bani pentru aceste spitale din fondurile europene, autorităţile să depună o solicitare în acest sens. Comisarul european îi răspunde astfel lui Darius Vâlcov, care a spus că Executivul a pornit propria investiţie în spitalele regionale pentru că banii alocaţi de Comisia Europeană pentru aceste proiecte sunt insuficienţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Corina Creţu prezintă, pe pagina sa de Facebook, modul în care a fost introdus obiectivul de construire a celor trei spitale regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj în Programul Operaţional Regional, semnat în 2015, cu care Comisia Europeană a fost de acord.

Comisarul european explică faptul că decizia CE de a introduce proiectele în POR a fost întemeiată pe propunerea ţării noastre, conform căreia ar fi urmat să fie cheltuiţi 300 de milioane de euro pentru cele trei spitale, jumătate din fonduri naţionale, jumătate din fonduri europene.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În momentul în care a fost adoptat POR, nu fusese realizat niciun studiu de fezabilitate şi nu fusese stabilit nici numărul de paturi şi nici complexitatea serviciilor oferite, arată Corina Creţu, însă între timp România a continuat să pregătească investiţiile şi, conform ultimelor estimări făcute de autorităţile române, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro.

„Comisia Europeană a constatat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut iniţial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora. Îmi doresc, împreună cu colegii mei din Comisia Europeană, să sprijim aceste investiţii, deoarece vor schimba semnificativ nivelul de asistenţă medicală pentru cetăţenii din cele trei regiuni. În acest proces s-au depus multe eforturi, inclusiv din partea serviciilor Comisiei şi a BEI”, scrie Corina Creţu.

Ea atrage însă atenţia că în aceşti ani România nu a informat Comisia Europeană despre faptul că şi-a schimbat poziţia cu privire la finanţarea construirii şi dotării proiectelor, iar în cazul în care se doreşte alocarea unei sume mai mari din fondurile europene, autorităţile române ar trebui să depună urgent o solicitare în acest sens. Comisarul precizează că şi în cazul în care nu mai doreşte utilizarea de fonduri europene pentru spitale ar trebui făcută o solicitare pentru ca banii să fie redistribuiţi.

„Până la acest moment, după toţi aceşti ani, România nu a adus la cunoştinţa CE faptul că şi-ar fi schimbat poziţia cu privire la finanţarea celor trei proiecte. În cazul în care România doreşte să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autorităţile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgenţă. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate să conducă la accelerarea construcţiei celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj. În cazul în care autorităţile naţionale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Şi în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităţilor naţionale”, explică Creţu, care se declară mâhnită de faptul că discuţiile despre spitalele regionale au ajuns într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor.

Corina Creţu se declară deschisă la dialog şi spune că îşi doreşte ca România să folosească pe deplin şi în beneficiul românilor resursele pe care Comisia Europeană i le pune la dispoziţie.

„Realizarea acestor spitale regionale reprezintă un proiect de suflet pentru mine, ca român, şi tocmai de aceea am adus la masa negocierilor toţi actorii cheie, încă din luna mai 2016, când am avertizat asupra întârzierilor şi mi-am exprimat disponibilitatea să ajutăm autorităţile naţionale şi regionale cu absolut tot ce se poate. Cunosc foarte bine situaţia dramatică din sistemul sanitar, un exemplu clar în acest sens fiind chiar faptul că am acceptat modificarea Programului Operaţional Regional pentru a permite achiziţionarea de ambulanţe şi îmbunătăţirea infrastructurii sanitare în România. Îmi doresc sincer ca România să folosească pe deplin şi în beneficiul tuturor romanilor, resursele puse la dispoziţie de Comisia Europeană. Suntem aici pentru a ajuta România”, spune comisarul european.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, spunea joi că, deşi Comisia Europeană a alocat României 150 de milioane de euro pentru studiile, construcţia şi dotarea a celor trei spitale regionale, numai studiile costă 120 de milioane de euro, studii conform cărora construirea celor trei spitale costă 1,2 miliarde de euro. Vâlcov dă de înţeles că fondurile europene sunt practic insuficiente, de aceea statul român a ales să scoată în parteneriat public-privat studiul, construcţia şi dotarea unui spital. Aceasta în contextul în care comisarul european Croina Creţu a criticat Guvernul că nu accesează fondurile oferite de UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.