Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul. Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să cuprindă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după consultări, că i-a propus preşedintelui formarea unui grup de lucru, condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru ca rezultatele referendumului să fie puse în aplicare cât mai repede. Prim-vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin, a declarat la ieşirea de la consultări că formaţiunea susţine temele propuse la referendum şi procesul de modificare a Constituţiei. Pro România este de acord ca un nou referendum să fie organizat în toamnă, odată cu alegerile prezidenţiale. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că formaţiunea sa este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are ”rezerve serioase” cu privire la extinderea posibilităţii de a ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională pentru că această instituţie ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic. Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în legislaţie şi va susţine acest lucru în Parlament. În plus, Tomac a afirmat că PMP va susţine moţiunea de cenzură, astfel încât toate forţele anti-PSD să vină în faţa cetăţenilor cu o ”alternativă credibilă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Pactul propus de preşedinte reprezintă o deturnare a sensului referendumului, este o şmecherie, o capcană

UPDATE: Iohannis: Am decis să invit partidele să semnăm un Pact politic pentru România europeană, care să includă inclusiv revizuirea legilor justiţiei

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Am constatat că există o largă convergenţă, marea majoritate a partidelor sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valoriica cum se cuvine acest vot şi consultările am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau, dacă vreţi altfel, un pact politic pentru României europeană”, a anunţat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat ceea ce conţine în esenţă acest acord:

- transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie, 

- transpunerea în legislaţie a interdicţiei adoptării de Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor, al organizării judiciare, corelat cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, 

- transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice, revizuirea legilor justiţiei, inclusiv a ordonanţelor de urgenţă prin care au fost modificate, în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, a consiliilor consultative ale judecătorilor şi procurorilor europeni, precum şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO, 

- adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene. 

De asemenea, Klaus Iohannis propun ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

Acest proiect de acord naţional va fi trimis imediat partidelor parlamentare şi va fi pus la dispoziţia publicului interesat, prin intermediul presei, a anunţat şeful statului.

Preşedintele a precizat că aşteaptă în câteva zile un răspuns afirmativ la invitaţia mea de a semna acest acord naţional.

În finalul acordului propus de preşedinte se menţionează: „NOI, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm ca în toate luările publice de poziţie şi în acţiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană şi consolidarea proiectului european, precum şi întărirea relaţiei transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, şi să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acţiune, principii şi valori esenţiale pentru România şi cetăţenii săi”.

UPDATE: Daniel Constantin: Ne aliem acestei majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte, aşa cum poporul s-a exprimat; un nou referendum – la alegerile prezidenţiale

”L-am informat pe domnul preşedinte cu privire la faptul că noi am dori în acest proces de modificare a Constituţiei să cuprindem şi alte aspecte care sunt în momentul de faţă neclare, nu lucruri care necesită o consultare amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlamentul României. Am înţeles necesitatea exprimată, şi de preşedinte, şi de cetăţeni ca aceste lucruri să fie implementate cât mai repede în Constituţie, de aceea cred că, dacă va exista o majoritate largă la nivelul Parlamentului, şi alte partide vor agrea o să prezentăm câteva puncte care trebuie modificate. I-am prezentat şi domnului preşedinte o să le discutăm şi cu ceilalţi colegi din Parlament absolut cu toate partidele politice să vedem dacă o să întâlnim o majoritate. În caz contrar, sigur că ne aliem aceste majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte aşa cum poporul s-a exprimat”, a declarat, miercuri, Dacniel Constantin.

Acesta a expicat că Pro România consideră că în toamnă procesul de modificare a Constituţiei ar putea fi finalizat.

”Este un proces care va începe imediat la nivelul Parlamentului şi, cel mai probabil, se va finaliza spre sfârşitul acestui an, posibil chiar şi cu ocazia alegerilor prezidenţiale”, a mai spus Dacniel Constantin.
Acesta a explicat clarificările pe care Pro România le consideră necesare: să se stipuleze în Constituţie că România este stat NATO şi membră a UE, să se detalieze repectarea drepturilor tuturor românilor, din ţară şi străinătate şi să se clarifice ce înseamnă sintagma ”încălcări grave ale Constituţiei”.

UPDATE: Tăriceanu, după consultări: Avem rezerve serioase cu privire la extinderea dreptului de a ataca ordonanţele la CCR; instituţia ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are ”rezerve serioase” cu privire la extinderea posibilităţii de a ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională pentru că această instituţie ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic.

”I-am explicat că avem reserve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern, dintr-un motiv simplu: (…) ar rezulta un Guvern extreme de slăbit, care nu ar mai puta să exercite funcţia de legislative delegate. Evident, şi mai grav, transformâm şi mai mult Curtea Constituţională într-un aribtru politic”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Tăriceanu a explicat că ALDE nu a fost împotriva întrebărilor de la referendum, ci împotriva modalităţii în care s-a organizat scrutinul, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European.

”Vreu să se înţeleagă foarte bine că ne-am opus acestei şmecherii de a organiza simultan referendumul cu alegerile, pentru că rezultatul a fost o lipsă de dezbatere cronică pe temele europene, care sunt foarte importante”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a afirmat că formaţiunea a solicitat ca, dacă este nevoie de un alt referendum pentru rezivuirea Constituţiei, acesta să aibă loc ”imediat”, nu odată cu alte alegeri.

În plus, Tăriceanu a precizat că 2,5 milioane de români, fie au spus ”Nu” la referendum, fie nu au votat la acest scrutin.

În plus, şeful ALDE a spus că problemele din justiţie – inteceptările, protocoalele secrete – nu vor fi rezolvate prin acest referendum.

Primul partid care a participat la consultările de miercuri a fost Partidul Mişcarea Populară. ”PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în legislaţie şi va susţine acest lucru în Parlament”, a anunţat, miercuri, Eugen Tomac, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a explicat că PMP a cerut ca în cadrul demersului de revizuire a Constituţiei să se ţină cont şi de rezultatul referendumului din 2009, cel referitor la numărul maxim de 300 de parlamentari.

Liderul PML a mai anunţat că a propus Administraţiei Prezidenţiale ca votul în diaspora să de deruleze pe durata a două zile, astfel încât toţi cetăţenii să poată vota.

În plus, liderul PMP a afirmat că formaţiunea va susţine o moţiune de cenzură depusă de opoziţie, dar, pentru ca aceastasă aibă succes, PMP propune să existe o ”alternativă credibilă”, un nume clar de premier, de ministru al Justiţiei, dar şi nume pentru alte portofolii.

Tomac a afirmat că opoziţia are nevoie de unitate.

Preşedintele Klaus Iohannis continuă, miercuri, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Astăzi merg la Cotroceni delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Delegaţia social-democraţilor va fi formată din Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.

Consultările au început la ora 11.00, cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară (PMP). De la ora 12.00 au intrat la consultări reprezentanţii Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), urmaţi de reprezentanţii Grupului parlamentar Pro Europa (ora 13.00) şi cei ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (ora 14.00). 

De la ora 15.00, vor intra la consultările de la Cotroceni reprezentanţii PSD. Aceştia au anunţat că delegaţia va fi formată din Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu social-democraţii se anunţă tensionate, în contextul în care Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene, determinând reacţia imediată a şefului statului. 

”PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil”, a transmis Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. 

Aceasta a adăugat că OUG este "o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul".

Tensiunile dintre şeful statului şi social-democraţi sunt determinate şi de ultimele declaraţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, referitoare la punerea în aplicare a referendumului. 

Ciolacu a anunţat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent, că urmează să fie elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

"Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, un proiect al PSD", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a criticat declaraţia lui Marcel Ciolacu. 

”În legătură cu intenţiile manifestate în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor conform cărora PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să îşi spele imaginea, nu mai pot păcălii pe nimeni că sunt bine intenţionaţi şi interesaţi în a respecta voinţa cetăţenilor. Să fie oare o simplă coincidenţă că imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni PSD este foarte grăbit să defileze public cu această iniţiativă de revizuire a Constituţiei?”, a spus Mădălina Dobrovolschi. 

Marţi au fost la consultări PNL, USR şi UDMR. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a decis să convoace partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie. 

În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

La întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.