Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-a reunit, marţi, pentru a patra oară în şedinţă pentru a rezolva situaţia generată de datoria către Costică Constanda. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afimat că situaţia este gravă, întrucât trebuie reparate ”oalele sparte” de acum 16 – 17 ani, iar în lipsa unei decizii vor fi puse în pericol serviciile de utilitate publică ale Capitalei. Consilierii au respins proiectul propus de Gabriela Firea, respectiv darea în plată a 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez.
UPDATE: La vot s-au înregistrat 26 de voturi ”pentru” şi 10 abţineri, proiectul propus de primarul general fiind respins, întrucât ar fi necesare două treimi din voturile consilierilor.
Consilierii PNL s-au abţinut de la vot.
ŞTIRE INIŢIALĂ: “Am convocat o şedinţă extraordinară de îndată pentru a lua împreună o decizie imediată şi în beneficiul bucureştenilor în legătură cu anunţul făcut de omul de afaceri Costică Constanda, care are de primit 115 milioane de euro de a executa contul Primăriei Capitalei în cazul nu primeşte această sumă. Propunerea pe care mi-au făcut-o avocaţii domniei sale este aceea ca pentru o parte din această sumă să fie aprobată o dare în plată, în speţă un teren din Cartierul Francez aflat în zona de nord a Capitalei”, a afirmat Firea, la începutul şedinţei Consiliului General.
Ea a precizat că acum trebuie reparare oalele sparte de alţii acum 16-17 ani.
“Este deja a patra încercare pe care o facem astăzi să dezbatem şi sper să votăm acest proiect de hotărâre. Practic noi acum trebuie să reparăm oalele sparte acum 16 - 17 ani pentru că au fost alţi primari general la acel moment, alţi consilieri general, noi cei de acum în schimb trebuie să gestionăm o situaţie foarte dificilă. Practic sunt puse în pericol serviciile de utilitate publică ale Capitalei, sunt puse, de asemenea, în pericol plăţile pentru toate şantierele deschise în municipiul Bucureşti, de asemenea, aprovizionarea cu materiale sanitare şi dotările care trebuie să aibă loc în această perioadă în toate spitalele din Capitală şi anume 20 la număr. Situaţia este foarte grea, este dificilă”, a explicat primarul Capitalei.
Firea a menţionat că această situaţie nu poate fi imputată actualei administraţii.
“Avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă, ea nu este negociabilă. Ori plătim banii, ori o parte din aceşti bani poate să fie transformată în echivalent bineînţeles cu o suprafaţă de teren. Aceasta este situaţia, nu ne poate fi nouă imputată, nu am greşit noi cu minie, practic noi suntem puşi în situaţia de a gestiona o situaţie de criză” a precizat Firea.
Ea a mai spus că banii sunt puţini faţă de nevoile Capitalei.
“Banii, spun încă o dată pentru toţi cei care dezinformează, sunt foarte puţini faţă de nevoile Capitalei, faţă de cea mai mare aglomerare urbană, patru milioane de cetăţeni, avem o sumă infimă primită de la Ministerul de Finanţe în condiţiile în care suntem singura primărie din ţară care nu are dreptul prin legea bugetului să încaseze taxe şi impozite locale, toate aceste merg la primării de sector. Noi avem o mică cotă lunară care ne este transferată de la Ministerul de Finanţe deşi Bucureştiul contribuie cu 25% la PIB-ul României înapoi la Primăria Capitalei se întoarce sub un procent, 0,6%. este infim”, a mai declarat Gabriela Firea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.