Comisia de Muncă din Senat a adoptat, marţi, un raport de admitere la o propunere legislativă semnată de parlamentari de la PSD, ALDE, UNPR, independenţi şi minorităţi şi care prevede majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017.
Propunerea legislativă de modificare a sistemului public de pensii este iniţiată de senatoarea Cristiana Anghel şi semnată de parlamentari de la PSD, UNPR, ALDE. Proiectul de act normativ prevede ca ”valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017”.
”Modificarea articolului 102 din Legea 263, cu referire la majorarea punctului de pensie, astfel încât acesta să reprezinte 45% câştigul salarial mediu brut pe economie, ar însemna un efort bugetar substantial asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel încât nu s-ar mai asigura pe termen lung obiectivul din legea 263 de sustenabilitate financiară a sistemului public de pensii. Ministerul Muncii nu susţine această propunere”, a declarat în cadrul dezbaterii din comisia de muncă, directorul Direcţiei asigurări sociale din Ministerului Muncii, Georgeta Jugănaru.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"De ani, împotriva pensionarilor români se duce o politică de genocid. Dar pensionarii nu sunt doar nişte CNP-uri. Au nume şi prenume, au chip şi suflet”, se arată în expunerea de motive semnată de Cristiana Anghel, care se întreabă cum pot trăi pensionarii cu pensii de 800 de lei pe lună.
Propunerea legislativă urmează să fie votată de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, Camera decizională fiind Camera Deputaţilor.
În momentul de faţă, modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie se face potrivit articolului 102 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. La intrarea în vigoare a legii, valoarea de referinţă era de 732,8 lei, legea stipulând că valoarea punctului de pensie va fi modificată anual astfel încât să compenseze 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut.
Acest sistem de calcul urma să fie păstrat până în 2021. În anul 2016, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.