Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, vineri, un vot de admitere pe proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu 18 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă". În cadrul dezbaterilor, au fost adoptate câteva amendamente ale PSD, iar amendamentele USR au fost respinse. Un amendament admis, al deputatului PSD, Steluţa Cătăniciu, introduce sub incidenţa acestei legi şi judecătorii de la Curtea Constituţională şi magistraţii asistenţi. USR acuză că, prin acest amendament, judecătorii CCR nu mai pot fi anchetaţi de DNA, dacă sunt suspectaţi de corupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de lege al Guvernului a fost susţinut în dezbaterile din comisie de către ministrul Cătălin Predoiu. Comisia a adoptat mai multe amendamente ale PSD, iar cele ale USR şi AUR au fost respinse toate. 

Unul dintre amendamentele admise, propus de deputatul Steluţa Cătăniciu, introduce şi judecătorii CCR sub incidenţa acestei legi. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Deputatul USR, Silviu Dehelean, a criticat dur acest amendament admis. ”Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiţia! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetaţi de DNA dacă sunt suspectaţi de fapte de corupţie. Această nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînfiinţare a Secţiei Speciale (SIIJ) de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluţa Cătăniciu”. 

Potrivit deputatului USR, decizia are mai multe implicaţii.
 
”Se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraţilor, ceea ce este absurd şi neconstituţional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR. Judecătorii CCR NU sunt magistraţi, ei sunt numiţi de politicieni în aceste poziţii, mulţi dintre ei fiind politicieni, precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanţă de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuţie protejarea ordinii constituţionale, atribuţie POLITICĂ. Vom sesiza Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană cu privire la acestă încălcare extrem de periculoasă pentru democraţie”, spune Dehelean. 
 
Silviu Dehelean mai afirmă că, prin modificările aduse legii, ”Curtea Constituţională devine o instituţie controlabilă politic ca în perioada Iliescu”.
 
”Se ştirbesc din nou atribuţiile DNA, aşa cum face de fapt întreaga lege Predoiu şi se împlineşte astfel dorinţa lui Liviu Dragnea. Practic DNA a devenit o formă fără fond. Se acordă o nouă superimunitate judecătorilor CCR după cea stabilită în legislatura trecută. Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi preventiv şi nici trimişi în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei (6 din 9 judecători)”, scrie dehelean. 
 
”De ce îşi permit să dacă toate mizeriile astea şi să arunce justiţia într-o nouă epocă întunecată? Pentru că nu mai există acea mobilizare socială entuziastă care să iasă în stradă pentru valori. Pandemia, trădarea lui Klaus Iohannis, apariţia şi ascensiunea AUR au produs dezgust şi îndepărtate de sfera acţiunii civice”, mai afirmă deputatul USR. 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.