Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, cu majoritate de voturi, un aviz favorabil iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, fiind respins amendamentul PNL.
Amendamentul liberalilor elimina condiţia întemeierii familiei pe căsătorie, dar păstra obligativitatea încheierii căsătoriei exclusiv între un bărbat şi o femeie.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat, la finalul şedinţei, că iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei urmează să fie adoptată, în plenul Camerei, cu votul a două treimi dintre deputaţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Vreau să vă spun că a existat un aviz pozitiv şi de la Curtea Constituţională şi de la Consiliul Legislativ. Acum va intra pe ordinea de zi la o dată la care o va decide Biroul Permanent şi noi va trebui să decidem cu votul a două treimi dacă această iniţiativă este aprobată de către Cameră”, a explicat deputatul PSD.
Nicolicea a mai spus că aceeaşi procedură urmează să aibă loc şi la Senat.
„Dacă vor exista deosebiri între cele două forme va avea loc o comisie de mediere, raportul comisiei de mediere se va întoarce după aia la Camera care nu a fost de acord în prima fază. Dacă este acceptat, este în regulă. Dacă nu, plenurile reunite vor decide cu votul a trei pătrimi cu privire la textul final”, a completat social-democratul.
Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că şi-a rugat colegii să nu mai depună amendamente pentru a „nu micşora” şansele ca iniţiativa să treacă de ambele Camere ale Parlamentului.
„Ţinând cont de această procedură de mediere, de aceea am rugat colegii care au avut inţiativa de a mai face două amendamente, bune în esenţă pentru că se refereau la ocrotirea în esenţă a familiei, să nu le mai facă pentru că există riscul la Senat să existe forme diferite şi să ne îndepărtăm de iniţiativa cetăţenească care nu se referea decât la definiţie şi să micşorăm şansele de a fi adoptată. Colegii au înţeles, nu şi-au mai depus aceste amendamente”, a precizat deputatul.
Chestionat dacă această modificare a Constituţiei exclude posiiblitatea unei legi a parteneriatului civil, Eugen Nicolicea a spus că „nu are niciun fel de legătură”, în condiţiile în care „parteneriatul civil nu are legătură cu familia”.
De asemenea, întrebat dacă o mamă cu un copil este o familie, deputatul a răspuns afirmativ.
Chestionat în continuare unde se încadrează familia formată dintre o mamă şi un copil, Eugen Nicolicea a susţinut că trebuie să ne uităm în Codul familiei.
Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.