Comisia parlamentară de control al Serviciului Român de Informaţii a aprobat un nou regulament de organizarea şi funcţionare printre modificările adoptate de membrii comisiei fiind prevăzute posibilitatea ca aceştia să poată verifica legalitatea operaţiunilor SRI care au dus la restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi capacitatea comisiei de a iniţia proiecte de acte normative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit preşedintelui comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a fost introdus un articol suplimentar cu privire la atribuţiile comisiei: ”Comisia se informează permanent şi sistematic cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţii SRI prin examinarea documentelor de planificare şi reglementare a activităţii de informaţii, verificarea modului în care sunt respectate normele legale în domeniul operaţional pe baza rapoartelor sau informărilor transmise de SRI, analizarea situaţiilor statistice privind destinaţia informaţiilor realizate şi structura tematică a acestora, în funcţie de ameninţările, riscurile, vulnerabilităţile , disfuncţiile precum şi natura problemelor semnalate după caz, analizarea raportului statistic trimestrial privind punerea în aplicare a autorizărilor judecătoreşti pentru actele de culegere a informaţiilor prin operaţiuni care implică restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale”.

De asemenea, Comisia poate efectua analiza situaţiei statistice referitoare la notificările persoanelor ale căror drepturi sau libertăţi au fost afectate prin activităţi autorizate şi perioadele în care s-au desfăşurat, verifică concordanţa între activitatea SRI cu strategia naţională de apărare, politicile şi strategiile de securitate aprobată, monitorizează modul de îndeplinire de SRI a cerinţelor legale în ceea ce priveşte măsurile care presupun restrângerea exerciţiului drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, verifică dacă aceste măsuri au fost dispuse întemeiat, sesizează după caz preşedintele Romaniei, organelor de cercetare penală altor instituţii ale statului - CSM , Curtea de Conturi, autoritatea de achiziţii publice, ministere în situaţia in care se constată posibile încălcări ale legii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Am prevăzut că SRI este obligat să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente etc. şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie”, a arătat Ţuţuianu.

Comisia poate iniţia proiecte de acte normative în domeniul securităţii naţionale, ceea ce nu era posibil în prezent.

”Ca noutate am considerat util pe de o parte să controlăm SRI, dar şi să-l apărăm atunci când există tentaţia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI. Şi am prevăzut ca aceasta Comisie se poate sesiza din oficiu cu privire la acele acţiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia SRI prin director se poate adresa comisie ori de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte", a mai spus Adrian Ţuţuianu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.