Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale continuă, miercuri, seria audierilor fiind aşteptaţi fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu şi fostul senator Anghel Iordănescu. În cursul acestei dimineţi, Gabriel Oprea urmează să confirme dacă va veni la audieri sau urmează să fie stabilită o nouă dată.
”Mâine dimineaţă ar trebui să ne întâlnim cu domnul Gabriel Oprea. Am avut astăzi o discuţie telefonică, solicitând o confirmare pentru mâine. Domnia sa a rămas că va confirma în cursul acestei seri sau mâine de dimineaţă, la prima oră. A rămas că analizează încă posibilitatea de a veni la comisie Noi sperăm din toată inima că domnia sa va onora această invitaţie. Cred că este important pentru toată lumea să putem să facem această audiere”, a declarat, marţi, senatorul Mihai Fifor (PSD), preşedintele comisiei de anchetă.
Programaţi la audieri mai sunt fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, care în 2009 era ambasador la Paris, fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu şi fostul senator Anghel Iordănescu. Fostul director SRI George Maior, în prezent ambasador în Statele Unite, a confirmat că va veni la audierile din 12 iunie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, comisia trebuie să decidă dacă-l va rechema pe deputatul PMP Eugen Tomac şi dacă se impune audierea lui Dan Radu Ruşanu şi a jurnalistului Corina Drăgotescu.
Marţi, a fost audiat fostul ministru de Interne Vasile Blaga care a declarat că a aflat din presă despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea din seara scrutinului, dar nu consideră că persoanele prezente aveau cum să influenţeze rezultatul alegerilor.
Vasile Blaga a spus că el nu ştie dacă a fost o astfel de întâlnire şi cine a participat, aflând toate informaţiile din presă. Întrebat dacă cei prezenţi în acea seară la Gabriel Oprea acasă puteau influenţa în vreun fel rezultatul alegerilor, Blaga a negat: "Deloc. Nu avea cum".
"Din ce am citit în presă, ei s-ar fi întâlnit seara, nu? Procesul electoral s-a încheiat la 9 seara. Deja de la 9 şi jumătate curgeau procesele verbale. Erau doar doi candidaţi. N-a fost situaţia din turul întâi, unde am stat până la cinci şi jumătate dimineaţa. (...) A fost foarte simplu, din acest punct de vedere", a explicat el.
Fostul ministru a subliniat că ei "nu puteau avea nicio implicare" în schimbarea rezultatului alegerilor. Blaga şi-a motivat afirmaţia că alegerile nu ar fi putut fi fraudate având în vedere că toate datele se potriveau, atât cele venite din procesele verbale, cât şi cele obţinute de la reprezentanţii partidelor din secţiile de votare, şi nu au fost făcute contestaţii în acest sens.
Pe marginea lucrărilor din comisie s-a pronunţat marţi şi Liviu Dragnea care a afirmat că membrii Comisiei de control al SRI trebuie să verifice veridicitatea afirmaţieiAnei Maria Pătru, la audierea în comisia de anchetă, potrivit căreia SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi transmitere a datelor către AEP.
„Suspiciuni au fost în permanenţă. Au fost chiar şi la ultimele alegeri. Dar a apărut această informaţie care este parte dintr-o declaraţie oficială făcută de fosta preşedinte AEP, arestată într-o perioadă extrem de complicată, importantă, în timpul alegerilor la parlamentare. Din moment ce a făcut această afirmaţie, cred că cei din Comisia SRI ar trebui să o verifice. Probabil că vor ajunge la concluzia că nu-i adevărat, dar această informaţie nu trebuie să plutească în aer”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Liviu Dragnea a susţinut că „orice apare despre SRI, şi nu numai, trebuie să fie lămurit, pentru că este o instituţie extrem de importantă pentru stabilitatea României şi nu trebuie să planeze asupra acestei instituţii nicio bănuială”.
Întrebat dacă a avut semne privind apropierea Irinei Socol de serviciile de informaţii, liderul PSD a spus că „apar zvonuri, informaţii pe surse, cel mai bine e să se verifice şi ăsta e un moment foarte bun”.
Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii, a anunţat la scurtă vreme că membrii comisiei vor analiza miercurea viitoare afirmaţiile făcute de fosta preşedintă a Autorităţii Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, privind legăturile dintre SRI şi compania Siveco.
”Ca principiu, noi suntem atenţi la tot ce se discută în spaţiul public despre SRI. Decizia de a audia sau a face o verificare pe un subiect sau altul o luăm în Comisie. Vom discuta săptămâna viitoare, miercuri”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
El a precizat că nu este prima dată când comisia verifică aspecte ce ţin de compania Siveco. ”Am verificat legat de anumite achiziţii în urmă cu două luni, deci am mai avut asemenea sesizări. Tot ce primim, verificăm Acum avem 14-15 sesizări cu aspecte care privesc activitatea SRI”, a spus senatorul.
Ţuţuianu a afirmat că va fi luat în discuţie şi contractul de 31.000.000 euro atribuit de către SRI firmei Siveco pentru proiectul SII Analytics. ”Va trebui să verificăm cum s-a derulat procedura de achiziţie publică. O să cerem o informare pe acest subiect şi o să ne lămurim. Nu pot da astăzi un răspuns de ce a atribuit. O să cerem informare şi o să vă aduc la cunoştinţă datele relevante, adică ce tip de procedură s-a desfăşurat, care au fost criteriile de adjudecare, cui i s-a adjudecat”, a conchis Adrian Ţuţuianu.
SIVECO a anunţat că o dă în judecată pe fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru, pe care o acuză că a lansat în spaţiul public "minciuni şi afirmaţii denigratoare", după ce a transmis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că este suspect că aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor au fost câştigate de companie. De asemenea, Pătru a susţinut că Irina Socol, fosta şefă a SIVECO, a făcut parte sau a fost apropiată de conducerea SRI şi că e posibil ca prietenia lor, pornită la iniţativa lui Socol, să fi fost iniţiată contextul unei acţiuni operative.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.