Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea susţine că încheierea protocoalelor interinstituţionale este o practică internaţională, inclusiv la nivelul UE şi al NATO şi că, în acest moment, din cauza asaltului fără precedent în legătură cu protocolul SRI-Ministerul Public, Serviciul este în imposibilitatea de a acţiona pentru contracararea acţiunilor de terorism şi spionaj, ceea ce riscă să vulnerabilizeze securitatea României şi a aliaţilor. El a remarcat că subiecte care iniţial au fost lansate în spaţiul public pe Facebook s-au transformat în fake stories, iar acestea intens promovate încearcă să ia locul realităţii. Coldea s-a referit şi la cei care trădează interesele statului, comparându-i cu Iuda, despre care a afirmat că a sfârşit tragic, "ca orice trădător".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internaţională, incluzând la nivelul NATO şi UE. Nu există altă practică în lume. Fără a se realiza un cadru procedural, coerent pentru realizarea cooperării, nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii. Dincolo de orice interpretări juridice, în practică, acestea aveau un caracter tehnic, funcţional limitativ, ca şi un ghid, tocmai pentru a asigura legalitatea şi prognozabilitatea, respectiv practica unitară la nivelul Serviciului”, a afirmat Florian Coldea după audierea sa în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, care a durat 7 ore.

Fostul prim-adjunct al SRI a mai spus că, în mod concret, se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Nu am cunoştinţă ca vreodată, pe durata mandatului meu, ofiţeri SRI să fi realizat sau întocmit un singur act de urmărire penală în vreun dosar. Acestea sunt chiar poveşti izvorâte dintr-o realitate paralelă”, a adăugat el.

”Am supus atenţiei comisiei faptul că astăzi, urmare a acestui asalt fără precedent asupra acestei problematici a cooperării cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuţiilor pe care Serviciul le mai are, inclusiv în ceea ce priveşte decizia CCR, Serviciul este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce priveşte infracţiunile la adresa securităţii naţionale, cum ar fi spionaj şi terorismul. Astăzi nu avem protocoale. Cum acţionăm pentru a proteja interesele României şi ale aliaţilor noştri? (...) Vulnerabilizăm sau riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea naţională a României, ci şi securitatea unor aliaţi de-ai noştri”, a susţinut Florian Coldea.

Fostul adjunct al SRI a întrebat dacă ar trebui să fie prezentată transparent procedura de lucru, pentru a se adapta şi spionii şi trădătorii: ”Ce ar trebui? Să comunicăm spionilor şi trădătorilor că nu avem protocoale şi să stea puţin, să nu se implice în activităţi până nu rezolvăm problema protocoalelor? Să facem o procedură extrem de transparentă, foarte clară, pentru a vedea ce putem face şi ce nu şi spionii şi trădătorii să-şi ajusteze măsurile? Sau avem şi posibilitatea unei soluţii adecvate, la standarde euro-atlantice, pentru a reuşi să gestionăm cu succes, aşa cum am făcut-o şi până acum, riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale”.

Coldea a precizat că, în cadrul audierii a prezentat detaliat felul în care a acţionat în toate împrejurările, exclusiv în spiritul şi litera legii.

”Constat astăzi că subiecte care iniţial au fost lansate în spaţiul public pe Facebook s-au transformat în fake stories, iar acestea intens promovate încearcă cumva să ia locul realităţii. Toate acestea, oricât de determinaţi ar fi unii sau alţii, nu pot prejudicia un adevăr care există: SRI şi-a făcut treaba, iar ofiţerii SRI şi-au îndeplinit cu devotament şi curaj misiunile încredinţate, cu deplin respect pentru domnia legii. (...) Aş vrea să reamintesc de un celebru personaj biblic, care în urmă cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrul nu s-a putut repara şi răul făcut n-a putut fi rezolvat. Evident, ca orice trădător, destinul i-a sfârşit tragic. Din această perspectivă constat cu îngrijorare că unii în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba, mai mult, par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie ale statului român”, a susţinut Florian Coldea.

El a menţionat că va reveni la audieri la comisie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.