Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a publicat adeverinţa de necolaborare cu Securitatea emisă pe numele lui Marian Munteanu, fost lider al studenţilor din Piaţa Universităţii în anii '90 şi fost candidat PNL pentru Primăria Capitalei.
Din documentele aflate în posesia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Marian Munteanu este titularul unui dosar din fondul de reţea al Securităţii. Pe când era student la Filologie, în cadrul Universităţii Bucureşti, el a fost recrutat în vederea încadrării informative a unui lector portughez "suspectat pentru apartenenţa la serviciul de spionaj portughez".
La 28 martie 1988, Marian Munteanu a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ Ioan, scrie în adeverinţa de necolaborare cu Securitatea, publicată de CNSAS.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În document se mai arată că fostul lider al studenţilor a fost recompensat cu 500 de lei, o chitanţă în acest sens fiind descoperită la dosar.
În 2 martie 1989, în urma unui Raport întocmit de Marian Munteanu, a fost aprobată "încetarea legăturii deoarece lectorul portughez îşi încheiase misiunea în ţară noastră, plecând definitiv din RSR”, precizează CNSAS.
Un alt motiv pentru care Securitatea a abandonat colaborarea cu Marian Minteanu este acela că el devenise membru al PCR.
Direcţia de specialitate din CNSAS a găsit mai multe informaţii transmise în aşa numite "liste de relaţii” şi care au ca subiect mai mulţi studenţi străini. Cele mai multe detalii sunt oferite despre lectorul portuhghez despre care "sursa Ioan" a precizat că are doi copii, că s-a născut într-un sat din nordul Portugaliei, că este de 19 ani profesor şi că a emigrat în Franţa.
Cu referire la opţiunile politice ale lectorului, "sursa Ioan" a precizat că acesta "evită discuţiile referitoare la România sau la alte ţări socialiste” şi că are "vederi politice de stânga”, fiind un "simpatizant al mişcării socialiste şi comuniste”.
Despre profesorul portughez, informatorul a mai arătat că ştie lucrări ale clasicilor marxismului şi că se află în contact cu "o cetăţeană portugheză, ataşat cultural la Ambasadă”.
În adeverinţa de necolaborare se mai arată că unele pasaje din aceste note informative nu sunt afirmaţiile directe ale sursei Ioan, ci deducţii ale unui alt informator, tot despre lectorul portughez. Aceasta a două sursă arată că "Dintre studenţi, relaţii oarecum mai strânse are cu Munteanu Marian, datorită apropierii de vârstă” şi "o dată au fost acasă la studentul Munteanu”.
O altă informare semnată cu numele de Ioan arată despre acelaşi profesor străin că "prezenţa sa în ţară a devenit tot mai necesară, lipsa tatălui fiind greu de suportat de către copii” şi "pe dată de 16 noiembrie a fost ziua de naştere a lectorului portughez, pe care şi-o va serba sâmbătă 19 noiembrie la domiciliul lui R. din Strada Mântuleasa, la care voi participa şi eu. La această aniversare vor participa şi funcţionari ai ambasadei”. Ulterior, sursa a dat informaţii despre toţi participanţii la respectiva petrecere.
În anul 1989, Marian Munteanu a fost cercetat penal de ofiţerii de Securitate în vederea determinării de a renunţa la "preocupările ostile" şi la relaţiile cu Petre Ţuţea, "deoarece făcea parte dintr-un grup de studenţi care îl ajutau pe Petre Ţuţea la transcrierea unor lucrări filosofice şi îi acordau unele îngrijiri”, se mai arată în adeverinţa de necolaborare cu Securitatea a lui Marian Munteanu.
Lui Munteanu i-au fost luate două declaraţii, pe 12 şi 15 mai 1989, în prezenţa căpitanului Paul Bogdănescu.
CNSAS a constatat că notele din dosarul lui Marian Munteanu nu fac referinţă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, condiţia impusă de lege pentru a fi declarat colaborator al securităţii.
Acesta calitate poate fi reţinută în cazul persoanelor care au furnizat informaţii "prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamantale ale omului”.
În aceste condiţii, lui Marian Munteanu "nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, în sensul legii”, se arată în documentul CNSAS.
Raportul de colaborare poate fi contestat la Curtea de Apel Bucureşti de orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de internet a CNSAS.
Într-un comunicat de presă, CNSAS precizează că Marian Munteanu a cerut în 2004 acces la propriul dosar, “revenind în cursul anului 2005 şi cu solicitarea de a i se aproba, în condiţiile prevăzute de lege, eliberarea unei adeverinţe privind neapartenenţa şi necolaborarea cu organele de Securitate”.
La data respectivă, Munteanu era necunoscut în evidenţele CNSAS. “Prin urmare, au fost întreprinse toate demersurile legale în vederea obţinerii dosarului întocmit pe numele în cauză de către Securitate. După preluarea şi prelucrarea arhivistică a dosarului, la data de 13.08.2009, dl. Marian Teofan Dragoş Munteanu l-a vizionat la sala de lectură a instituţiei. Precizăm că legea asigură dreptul de a solicita deconspirarea surselor identificate în dosar, precum şi obţinerea de fotocopii de pe acesta, dar domnia să nu şi-a exercitat acest drept”, mai susţine CNSAS.
Mai mult, pe 5 iulie 2016, Marian Munteanu a fost invitat de către CNSAS, să vizioneze microfilmul dosarului întocmit de fosta Securitate pe numele său. A doua zi, el a solicitat amânarea programării, urmând ca, de comun acord, să se stabilească o dată în acest sens. “Precizăm că, până în prezent, Marian Munteanu nu a dat curs acestei invitaţii”, mai arată CNSAS.
Instituţia precizează că în urma schimbării legii de funcţionare a CNSAS în 2008, verificarea lui Munteanu a fost posibilă numai în urma solicitării Societăţii Academice Române, care a invocat calitatea acestuia de membru fondator al Fundaţiei "Euxinus”.
Cererea a fost înregistrată la CNSAS la data de 20 aprilie 2016. După finalizarea tuturor etapelor procedurale, Colegiul CNSAS a emis, pe numele lui Marian Munteanu, adeverinţa nr. 2239 din 18 octombrie 2016, postată pe site-ul instituţiei.
La aflarea veştii, Marian Munteanu a scris pe pagina de Facebook că le mulţumeşte tuturor celor care i-au fost alături şi au avut încredere în el, “în pofida minciunilor mizerabile aruncate împotriva mea 26 de ani".
El adăugat că decizia CNSAS îi va nemulţumi, probabil, pe "calomniatori".
"Decizia corectă a Colegiului CNSAS privind pretinsa «colaborare» cu Securitatea îi va nemulţumi, probabil, pe calomniatorii profesionişti din aşa-zisă «societate civilă» şi pe stăpânii lor politici. Să fie sănătoşi!”, a scris Munteanu pe Facebook.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.