Guvernul României salută adoptarea de către Colegiul Comisiei Europene a Actului Delegat Complementar (ADC) privind taxonomia Uniunii Europene în domeniul climei. Includerea gazului şi energiei nucleare în domeniul de aplicare al acestui Act confirmă rolul gazului ca un combustibil de tranziţie către o economie decarbonizată, respectiv cel al energiei nucleare în reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.
România a propus în cursul anului 2021, alături de o serie de ţări europene, includerea gazului şi energiei nucleare în taxonomia tranziţiei ecologice, pentru a consolida investiţiile private majore pentru tranziţia la energia verde, arată comunicatul de presă al Executivului.
„Criza energetică pe care o traversăm şi preocupările pentru combaterea schimbărilor climatice ne determină să acţionăm decisiv şi realist în faţa nevoii de a ne proteja economiile şi cetăţenii. Orice pas înainte pe care îl facem împreună pentru a ne îmbunătăţi răspunsul la efectele încălzirii climatice merită susţinut şi încadrat în planurile noastre de viitor, pentru a lăsa generaţiilor viitoare un mediu mai curat şi mai sănătos. Decizia luată astăzi de Colegiul Comisiei Europene este încurajatoare pentru a oferi în perspectivă un cadru predictibil şi stabil pentru companiile care operează în cele două sectoare energetice: gaze naturale şi energie nucleară”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
România a fost între iniţiatorii acestui demers şi a susţinut în mod constant recunoaşterea rolului gazului şi energiei nucleare în procesul de tranziţie către o economie verde, motivată de necesitatea pregătirii unei tranziţii ecologice care să nu afecteze populaţia şi să nu pericliteze securitatea energetică.
În cadrul primei vizite efectuate la Bruxelles în calitate de prim-ministru, Nicolae Ciucă a subliniat obiectivul major al Uniunii vizând dubla tranziţie verde şi digitală, asigurând de susţinerea României pentru avansarea acestuia, ca premisă pentru dezvoltarea în perspectivă a Uniunii şi a statelor sale membre, pentru adaptarea la cerinţele unei economii a viitorului.
În acelaşi timp, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a susţinut că soluţiile care vor fi formulate la nivelul UE pentru atingerea acestor obiective trebuie să fie echilibrate, adaptate la realităţile economice şi sociale din statele membre, inclusiv România, astfel încât să nu prezinte riscul accentuării diferenţelor de dezvoltare din interiorul Uniunii şi să afecteze stabilitatea economică a statelor membre.
„Vom susţine decizia de astăzi a Comisiei Europene din convingerea că este în beneficiul cetăţenilor români şi europeni această perioadă de tranziţie în care să putem folosi gazul şi energia nucleară”, a subliniat premierul Ciucă, conform sursei citate.
Guvernul aminteşte faptul că în cursul anului 2021, România, alături de alte State Membre ale Uniunii Europene, a susţinut, în cadrul unei scrisori comune de poziţie adresată Comisiei Europene, importanţa energiei nucleare în mixul energetic actual şi viitor al Uniunii şi dezvoltarea în continuare a proiectelor strategice de investiţii in acest domeniu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.