Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri la ceremonia militară şi religioasă care marchează Centenarul depunerii osemintelor Ostaşului Necunoscut al României în locul de odihnă veşnică amenajat în anul 1923, că lumea se schimbă, însă războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne reaminteşte „nevoia de a menţine în continuare respectul şi recunoaşterea pentru sacrificiile pe care le fac toţi cei în haină militară”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Celebrăm astăzi 100 de ani de la reînhumarea osemintelor soldaţilor necunoscuţi căzuţi în Primul Război Mondial, oseminte aşezate în Parcul Carol, în mijlocul Capitalei, spre vie aducere aminte şi pioasă recunoştinţă faţă de cei care şi-au pierdut viaţa în confruntările pentru apărarea ţării şi făurirea României Mari. Recunoştinţa întregii ţări este adusă, aici, celor care, ca urmare a vicisitudinilor războiului, nu au mai putut fi recunoscuţi, înhumaţi creştineşte şi pomeniţi de către familiilor lor şi de către cei apropiaţi. 14 mai rămâne, deci, să fie în veac Ziua Recunoştinţei românilor pentru înaintaşii care au făcut sacrificiul suprem. Importanţa acestui moment a devenit tot mai mare, pe măsură ce veteranilor din al Doilea Război Mondial, dintre care puţini mai sunt în viaţă, li s-au adăugat în ultimii 30 de ani noii veterani ai teatrelor de operaţii externe, care au reuşit, prin sacrificiul lor, să aducă România în Alianţa Nord-Atlantică şi au fundamentat respectul şi prestigiul României în NATO”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri la ceremonia militară şi religioasă care marchează Centenarul depunerii osemintelor Ostaşului Necunoscut al României în locul de odihnă veşnică amenajat în anul 1923.

El a adăugat că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne reaminteşte că este necesară menţinerea respectului şi recunoaşterea „pentru sacrificiile pe care le fac toţi cei în haină militară”.

„Ei, ostaşii necunoscuţi, au consolidat, astfel, evoluţiile noastre istorice, făurirea României Mari şi apoi eliberarea de sub jugul fascist, iar prin aceste jertfe au făcut ca România să fie în situaţia cea mai favorabilă în privinţa apărării şi securităţii din istorie, prin apartenenţa la NATO şi UE şi prin sistemul actual de Parteneriate Strategice. Lumea se schimbă, iar războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei nu face decât să ne reamintească nevoia de a menţine în continuare respectul şi recunoaşterea pentru sacrificiile pe care le fac toţi cei în haină militară. Ne revine nouă această responsabilitate de a menţine recunoaşterea importanţei în societate a funcţiei militare, de a întări corpul de profesionişti ai Armatei României şi de a deschide porţile organismului militar cât mai multor tineri şi profesionişti în domeniile conexe, de care Armata şi apărarea României au nevoie”, a completat şeful Executivului.

„Totodată, rezilienţa în faţa marilor crize contemporane nu poate fi întărită fără contribuţia întregii societăţi, a fiecărui cetăţean, care prin participarea la efortul comun de apărare a ţării, a teritoriului şi a semenilor, prin angajare, patriotism şi dedicare, poate contribui la efortul de apărare a României în perioadele cele mai complicate”, a mai spus premierul.

„Pentru că, trebuie spus, cei care sunt celebraţi astăzi ca ostaşi necunoscuţi au fost români din toate păturile sociale, deopotrivă voluntari, profesionişti sau militari aflaţi în serviciul obligatoriu, cei care au participat la apărarea patriei pentru că au ştiut că mai presus de toate aceasta este datoria fiecărui român. Respect şi recunoştinţă ostaşilor necunoscuţi! Respect şi recunoştinţă Armatei Române! Glorie României!”, a conchis Ciucă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.