Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului, organizat joi seara de Opera Naţională Bucureşti. „Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală, iar amintirea victimelor de Yom HaShoah creează mereu o puternică legătură cu Statul Israel de astăzi, cu moştenirea memoriei poporului evreu, a Diasporei evreieşti şi a întregii lumi care deplânge mereu suferinţele şi victimele Holocaustului”, a afirmat şeful Executivului.
„În această seară, aici, la Bucureşti, în preajma zilei de Yom HaShoah, ne amintim cu durere şi compasiune de milioanele de victime ale Holocaustului, ucise de nazişti şi colaboratorii lor. Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală, iar amintirea victimelor de Yom HaShoah creează mereu o puternică legătură cu Statul Israel de astăzi, cu moştenirea memoriei poporului evreu, a Diasporei evreieşti şi a întregii lumi care deplânge mereu suferinţele şi victimele Holocaustului. Cuvintele lui Elie Wiesel vor dăinui pentru eternitate: «De ce atât de mulţi cetăţeni au trădat umanitatea, a lor şi a noastră, alegând să persecute, să chinuiască şi să ucidă bărbaţi, femei şi copii inocenţi şi fără apărare?» De aceea, trebuie să reafirmăm continuu responsabilitatea noastră de cetăţeni, de astăzi şi dintotdeauna, de a nu uita niciodată ororile şi crimele Holocaustului. Această datorie este esenţială pentru a onora victimele, a condamna permanent actele asasinilor şi ale complicilor lor, dar şi pentru a pune bazele unei reconcilieri clădite pe adevăr şi rememorare”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
El a adăugat că Yom HaShoah este şi despre izbândă şi despre supravieţuire.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Îi onorăm, totodată, şi pe cei care au învins suferinţa şi moartea, dar şi pe salvatorii şi protectorii lor. Evreii care au supravieţuit Holocaustului, trecând prin frig, foame, trenuri ale morţii, ghetouri, lagăre de exterminare şi execuţii individuale sau colective, ne-au lăsat o moştenire colosală. Ei au vorbit decenii la rând despre Iadul prin care au trecut, despre iertare şi durere, au scris o istorie pe care ne-au lăsat-o moştenire pentru eternitate. Supravieţuitorii Holocaustului şi mărturisirile lor sunt cea mai importantă resursă de educaţie şi de rememorare profundă a îndemnului de a fi vigilenţi şi de a nu repeta greşelile trecutului”, a completat premierul.
Acesta a amintit şi despre atacurile teroriste recente din Israel, precum şi despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucraine.
„De asemenea, astăzi, nu putem rămâne tăcuţi în faţa ororilor care se comit departe de noi şi cu siguranţă a celor care se petrec chiar peste graniţă. Atacurile teroriste recente din Israel, unde oameni nevinovaţi au fost ucişi cu barbarie, invazia ilegală şi neprovocată a Ucrainei de către Federaţia Rusă, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii produse zilnic de către forţele ruse, uciderea supravieţuitorilor Holocaustului acolo sau atacurile împotriva simbolurilor Holocaustului, toate acestea ne demonstrează că misiunea noastră de a combate antisemitismul, extremismul, ura şi rasismul are nevoie de noi aliaţi şi instituţii. Negarea, distorsionarea sau trivializarea Holocaustului, elogierea criminalilor de război, revizionismul istoric, naţionalismul şovin, teoriile conspiraţiei produc sau sunt ele însele parte din naraţiuni ce prejudiciază grav democraţia noastră. România, care a asumat în urmă cu două decenii participarea sa în Holocaust în anii celui de-al doilea război mondial, este astăzi o naţiune democratică şi stabilă, care luptă pentru valorile libertăţii, alături de partenerii noştri europeni şi trans-atlantici. De aceea, este de datoria mea, în calitate de prim-ministru, să reafirm angajamentul ferm şi necondiţional al Guvernului României cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi a tuturor formelor de violenţă politică sau simbolică”, a explicat prim-ministrul.
Premierul a salutat iniţiativa memorială culturală şi civică organizată de Opera Naţională şi Ambasada Israelului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.