Preşedintele PNL, fostul premier Florin Cîţu, afirmă că o măsură precum scăderea TVA la energie şi gaz natural luată de către autorităţile din România încă din prima lună a anului, măsură care ar putea afecta atingerea ţintei de deficit bugetar asumată de România, ar fi privită drept una "bizară" de către agenţiile de rating care evaluează economia României.
"E adevărat că pe hârtie poţi să scrii orice şi poţi să supralicitezi. Am înţeles că este o competiţie aici între cât de mult să scadă TVA-ul. Dar TVA-ul scăzut înseamnă şi venituri mai mici la buget şi este o întreagă spirală care porneşte", a declarat liderul PNL, marţi seară, la TVR.
Cîţu, fost ministru al Finanţelor Publice, este de părere că trebuie "să ne uităm unde vrem să se ducă economia în perioada următoare" atunci când se iau măsuri care afectează domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale şi trebuie ţinut cont dacă situaţia este una pe termen scurt sau dacă actuala criză a preţurilor la energie se va prelungi.
"Unde vrem să fie economia după acest şoc? În funcţie de unde vedem că o să fie economia după acest şoc trebuie să luăm şi măsurile. (...) Trebuie să luăm măsuri al căror rezultat, după ce trece această perioadă, să fie salvarea acelor companii profitabile, companii care pot să meargă mai departe şi nu să salvăm pe toată lumea. În acelaşi timp este foarte important să ajutăm şi pe consumatori (...) dar foarte important să-i ajutăm în primul rând pe cei vulnerabili şi apoi pe restul cetăţenilor, deci trebuie să facem nişte priorităţi. (...) Ar fi foarte ciudat interpretată de agenţiile de rating care vor veni în martie cu prima evaluare, un început de derapaj sau o situaţie în care ne-am propus un deficit pentru 2022 şi deja să venim cu măsuri care ar pune în pericol atingerea acelei ţinte din prima lună a anului. Ar arăta foarte bizar şi nu cred că ne dorim acest lucru", a afirmat Florin Cîţu.
El a catalogat drept "o postare electorală" afirmaţiile de pe Facebook ale preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, cu privire la faptul că premierul Ciucă "a fost de acord cu demersul PSD şi a înţeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în faţa efectelor crizei energetice". În acest context, Cîţu le-a amintit "colegilor din coaliţie că alegerile sunt în 2024”.
Florin Cîţu a susţinut că orice măsură se ia cu privire la sprijinirea economiei prin reducerea sau chiar renunţarea la TVA pentru unele domenii, în contextul crizei preţurilor din energie, trebuie bine analizată.
Conform lui Cîţu, un ajutor dat companiilor din partea statului nu trebuie văzut drept "o gratuitate", el considerând că nu este normal să fie ajutat doar unul sau anumite sectoare.
"Orice măsură luăm, nu trebuie văzută ca o gratuitate din partea Guvernului, pentru că ea va fi abuzată şi vă spun că în momentul în care mergem pe această cale nu vom avea bani la buget să satisfacem toate cerinţele, pentru că în momentul în care poţi să dai granturi pentru un anumit sector, de ce să nu facem pentru toate sectoarele? Pentru că acest cost al energiei afectează toate sectoarele din România, nu doar îngrăşăminte, mâncare sau carburanţi. Toate sectoarele din România sunt afectate şi nu mi se pare normal să ajutăm doar un anumit sector. Dacă facem o măsură care reduce taxele, ea trebuie făcută unitar pentru toate sectoarele. Dacă nu, nu o mai facem, pentru că noi creăm atunci un avantaj competitiv necinstit unor companii în faţa altora", a spus liderul PNL.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5 la sută, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum. Guvernul ia în calcul şi introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. De asemenea, pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor - consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Măsurile vor fi prezentate în şedinţa coaliţiei.
Marcel Ciolacu a salutat măsurile anunţate de către premierul Nicolae Ciucă de protejare a românilor în faţa creşterii preţurilor la energie şi gaze. „Sunt convins, însă, că putem avea tăria şi voinţa politică de a lua decizii şi mai îndrăzneţe! Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale - şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrăşaminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi”, a mai spus liderul PSD.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.