Ciprian Băilă, candidat USR la alegerile parlamentare din 2016 pentru Camera Deputaţilor, revendică mandatul de deputat rămas vacant după demisia lui Cornel Zainea din Parlament, mandat pentru care Camera l-a validat deja pe Ciprian Necula, deşi Băilă este următorul după Zainea pe lista candidaţilor USR în Circumscripţia electorală nr. 25 Ilfov. Băilă a declarat pentru News.ro că s-a adresat preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi că nu a fost contactat de nimeni din conducerea centrală a USR în legătură cu această situaţie.
Camera Deputaţilor a validat marţi mandatul de deputat al lui Ciprian Necula, pe locul rămas vacant ca urmare a demisiei din USR şi din Parlament a lui Cornel Zainea, deşi următorul pe lista candidaţilor la alegerile din 2016 era Ciprian Băilă, Necula fiind pe poziţia a patra.
Ciprian Băilă a declarat miercuri pentru News.ro că s-a adresat preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu în legătură cu mandatul de deputat care consideră că îi revine.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Am trimis o solicitare preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, prin care revendic restul de mandat”, a explicat el.
”Ieri am văzut pur si simplu că a fost validat Ciprian Necula. Mă asteptam sa fiu contact de Secretariatul General al USR. Nici nu stiam ca se poate ocupa mandatul, dat fiind că a mai rămas puţin timp până la încheierea actualei legislaturi”, a declarat pentru News.ro Ciprian Băilă.
El a precizat că a fost contactat de membri ai USR, dar nu şi de persoane din conducerea centrală a prtidului.
Băilă a relatat că marţi seară i-a trimis un mail preşedintelui partidului Dan Barna în care îi explica situaţia, prezentând şi baza legală a solicitării sale de a-şi prelua mandatul de deputat, dar încă nu a primit niciun răspuns
”La data vacantării mandatului lui Cornel Zainea, eram membru USR cu drepturi depline. Nu m-a contactat nimeni de la centru”, spune Ciprian Băilă, care afirmă că se află printre membrii fondatori ai partidului.
El afirmă că, în funcţie de răspunsul primit, va vedea la ce căi legale va recurge ”pentru a face lucrurile corect”, subliniind că, deşi este vorba doar despre o scurtă perioadă de mandat, este vorba despre principii.
Ciprian Băilă afirmă că deşi a venit în USR la chemarea lui Nicusor Dan, nu se consideră ”un nicuşorist”. În opinia sa, însă, cei care sunt critici la adresa actualei conduceri USR vor fi uşor, uşor, îndepărtaţi.
Articolul 94 din Legea privind alegerea Camerei Dreputaţilor şi Senatului prevede: ”Candidaţii înscrişi în liste care nu au fost aleşi sunt declaraţi supleanţi ai listelor respective. În caz de vacanţă a mandatelor de senatori sau de deputaţi aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii ocupă locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din partea cărora au candidat supleanţii confirmă în scris, sub semnătura conducerii partidelor politice sau a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv ori din organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale”.
Reglementarea este preluată şi în Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit căruia ”locul vacant va fi ocupat de către supleantul imediat următor de pe lista partidului politic, alianţei politice sau alianţei electorale dacă, până la data validării mandatului, partidul politic, alianţa politică sau alianţa electorală pentru care a candidat confirmă în scris că aparţine acesteia”, iar ”asupra legalităţii alegerii supleantului comisia de validare va prezenta Camerei Deputaţilor un raport”.
Ciprian Necula, considerat un apropiat al liderului USR Dan Barna, a fost membru PNL până în 2009. De asemenea, a fost consultat sau coordonator al campaniei electorale pentru liberalii Traian Dobre şi Eugen Ţicău.
Deputatul Cornel Zainea, care a pierdut la diferenţă de 54 de voturi cursa pentru Primăria Chiajna, a anunţat săptămâna trecută că demisionează din USR şi din Parlament, afirmând că la intrarea în politică, în 2016, nu ştia cum trebuie construit un partid sau cum ar trebui să fie lucrurile în Parlament, dar a descoperit pe parcurs că ambele merg pe drumul greşit. În opinia sa, USR şi se pare că şi PLUS devin partide în care câştigă cine “are control pe filială”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.