Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri, la Parlament, că OUG privind modificarea Codurilor penale nu se suspendă după ce a fost atacată la Curtea Constituţională, iar instituţia pe care o conduce nu mai are, în prezent, nicio putere, totul fiind transferat la judecătorii CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La remarca jurnaliştilor care i-au spus că mai sunt şapte zile până când ar trebui să intre în vigoare OUG de modificare a Codurilor penale şi dacă se suspendă în vreun fel aplicarea ei, în condiţiile în care a fost atacată la CCR, Ciorbea a răspuns negativ.

„Nu se suspendă, va depinde de ceea ce va decide Curtea, când va fixa termenul, când va da hotărârea şi evident noi nu avem din acest moment nicio putere, totul s-a transferat asupra Curţii Constituţionale”, a afirmat Victor Ciorbea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, întrebat ce se întâmplă dacă OUG va fi luată în discuţie după expirarea celor 10 zile şi dacă va fi declarată ulterior neconstituţională, Avocatul Poporului a spus: „De regulă, s-a reţinut în jurisprudenţa Curţii Constituţionale că, dacă avem de-a face cu astfel de situaţii, fără a se pune problema retroactivităţii, totuşi actele normative anterioare care au fost abrogate îşi produc efectele în continuare”.

Fiind întrebat dacă nu îşi va produce efectele, Victor Ciorbea a spus că „cel puţin asta a fost jurisprudenţa Curţii şi jurisprudenţa ÎCCJ”.

El a ţinut să îi mulţumească preşedintelui Klaus Iohannis pentru precizările pe care i le-a prezentat cu privire la OUG de modificare a Codurilor penale.

„Îi mulţumesc domnului preşedinte că a venit cu acea precizare, am făcut verificările de rigoare în Monitorul Oficial şi am analizat fiecare articol din ordonanţă. Aseară am mai primit şi de la domnul procuror general şi am mulţumit că mi-a trimis o adresă de vreo 20 şi ceva de pagini. Am încercat în timpul nopţii să o examinăm, unele aspecte le-am şi preluat în excepţia noastră”, a conchis Victor Ciorbea. 

Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie.

Tot până pe 7 februarie trebuie să trimită puncte de vedere părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat, vineri, că sesizează Curtea Constituţională în legătură cu OUG de modificare a legislaţiei penale. 

Ciorbea a spus că a constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

"Am constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menţionează în Nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică OU", a declarat Ciorbea.

El a mai spus că Avocatul Poporului are "în mod indiscutabil calitate procesuala activă de a ridica excepţia de neconstituţionalitate".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.