Fostul prim-ministru Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache, fostul şef al Cancelariei premierului, afirmă, într-o declaraţie comună de presă dată publicităţii vineri, că acuzaţiile ministrului Afacerilor Europene, Ana Birchall, referitoare la faptul că întârzierile în pregătirea preşedinţiei României a Consiliului UE s-ar datora guvernului preedent, sunt ”un gest neelegant”, iar întârzierile se datorează unor decizii organizatorice ale guvernului Grindeanu.
”Afirmaţiile doamnei ministru Birchall arată încă odată cum actualul Guvern îşi scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă «grea moştenire» pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern. Declaraţia doamnei ministru (...) este o modalitate prin care caută vinovaţi ca un leit-motiv al actualului guvern, chiar daca au trecut deja aproape patru luni de la instalarea guvernului actual”, susţin Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache.
Cei doi precizează că Ana Birchall ştia care au fost măsurile luate de guvernul Cioloş pentru preluarea, pentru prima jumătate a anului 2019, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. ”Această declaraţie este un gest neelegant, având în vedere că doamna Ana Birchall a participat şi a fost informată, pe parcursul anului 2016, în calitatea sa de preşedinte al comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, de calendarul şi măsurile luate de fostul executiv pentru pregătirea preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE”, se arată în documentul citat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cioloş aminteşte că înfiinţarea, în cursul acestei săptămâni, a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, a fost una dintre recomandările făcute în cadrul Unităţii de pregătire a Preşedinţiei Consiliului UE (UPPCUE ) care a funcţionat în cadrul Cancelariei lui premierului Dacian Cioloş.
Ulterior, Unitatea a trecut în subordinea ministrului pentru Afaceri Europene, prin decizia guvernului Grindeanu. ”De la mutarea UPPCUE şi decizia de înfiinţare a unui nou organism Interministerial au trecut câteva luni, întârziere care nu poate fi imputată fostului guvern care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de acţiune pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019”, precizează Dacian Cioloş.
Documentul invocat de Cioloş conţinea descrierea rolului şi atribuţiilor unei preşedinţii a Consiliului UE, a perspectivei elaborării Programului Trio-ului de Preşedinţii din care face parte România precum şi a Programului Preşedinţiei României a Consiliului UE şi o evaluare a resurselor necesare şi sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani.
Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Ana Birchall, a afirmat că fostul guvern ”nu şi-a făcut temele” privind preşedinţia Consiliului UE, iar acum guvernul Grindeanu trebuie să recupereze întârzierile provocatre anterior.
“Decizia Guvernului de înfiinţare a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene certifică eforturile noastre din ultimele luni de accelerare a organizării pentru pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în primul semestru din 2019. Din păcate, fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu şi-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puşi în situaţia de a recupera întârzierile cauzate de guvernul anterior. Mulţumesc tuturor colegelor şi colegilor care ne-au sprijinit şi ne sprijină zilnic. Mulţumesc domnului preşedinte Liviu Dragnea care ne-a susţinut încă de la început, inclusiv prin includerea în buget a unei file de buget separate pentru pregătirea Preşedinţiei”, a declarat Ana Birchall.
Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene se va reuni trimestrial (sau în şedinţe extraordinare ori de câte ori va fi nevoie) şi va fi condus de către premierul Grindeanu, iar în absenţa prim-ministrului, Consiliul va fi condus de Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene. Din componenţa Consiliului Interministerial mai fac parte ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, ministrul Mediului, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Apărării Naţionale, ministrul Finanţelor Publice, ministrul Justiţiei, secretarul general al Guvernului şi reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.