Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că România este pregătită să ofere toată logistica necesară pentru ca în cooperare cu porturile vietnameze să creştem semnificativ volumele de transport. ”Îmi doresc o dublare a schimburilor comerciale către 1 miliard de euro, în anii următori”, a mai spus premierul, după primirea prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, la Palatul Victoria. Ciolacu a mai spus că îşi doreşte ca Vietnam să semneze un parteneriat cu Antibiotice Iaşi pentru distribuţia produselor companiei româneşti pe piaţa vietnameză şi a precizat că se va implica pentru ca unele cele mai importante companii de stat româneşti – Transgaz, Transelectrica sau Romarm, să dezvolte parteneriate cu firmele omoloage din Vietnam.
”Salut prezenţa astăzi, la Bucureşti, a prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, domnul Pham Minh Chinh. Îmi face o deosebită plăcere să vă găzduim în Bucureşti, oraşul în care aţi absolvit studiile universitare şi unde v-aţi început şi cariera profesională, în cadrul Ambasadei Vietnamului. Ştiu că sunteţi un prieten apropiat al ţării noastre, iar faptul că astăzi vă însoţeşte o delegaţie însemnată de miniştri, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale transmite un mesaj extrem de puternic privind dimensiunea relaţiei dintre statele noastre”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în cadrul declaraţiilor comune cu premierul Vietnamului, la Palatul Victoria.
Şeful Executivului a arătat că ”anul acesta marcăm aproape şapte decenii şi jumătate de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre. România a fost una dintre primele ţări care a recunoscut independenţa Vietnamului”.
”Avem, aşadar, o lungă istorie de colaborare şi prietenie, dar cred că a venit timpul ca relaţiile dintre ţările noastre să treacă la nivelul următor. România a fost unul dintre principalii promotori ai dezvoltării relaţiilor Vietnamului cu Uniunea Europeană. Finalizarea negocierilor prin semnarea Acordului de liber schimb UE-Vietnam şi a Acordului privind protecţia investiţiilor este una dintre poveştile de succes ale Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, în 2019”, a subliniat premierul.
Marcel Ciolacu a mai spus că îşi doreşte ca ”România să devină principalul partener al Vietnamului, pentru accesul comercial pe piaţa europeană”.
”În acest sens, avem un avantaj competitiv indiscutabil, inclusiv prin poziţia geostrategică de poartă către întreg continentul european. Recent, ţara noastră a fost admisă cu frontierele aeriene şi maritime în Schengen. Asta înseamnă că portul Constanţa poate deveni centru principal pentru exporturile vietnameze către Uniunea Europeană. Am investit enorm şi vom continua să investim în modernizarea portului Constanţa, dar şi a porturilor fluviale. De aceea, suntem pregătiţi să oferim toată logistica necesară pentru ca, în cooperare cu porturile vietnameze, să creştem semnificativ volumele de transport în beneficiul ambelor ţări”, a declarat prim-ministrul Ciolacu.
”Îmi doresc să ne propunem ţinte ambiţioase, şi chiar o dublare a schimburilor comerciale, către 1 miliard de euro, în anii următori. În acest sens, am adresat domnului Prim-ministru rugămintea de a identifica cele mai bune modalităţi pentru a sprijini accelerarea procedurilor pentru certificarea la import a produselor agro-alimentare din România, precum şi pentru facilitarea reînnoirii sau acordarea autorizaţiilor de introducere pe piaţă pentru produsele farmaceutice româneşti. Agricultura şi industria farma sunt două domenii strategice pentru ţările noastre. Cunoaşteţi foarte bine, domnule Prim-ministru, calitatea produselor româneşti, de aceea cred că fructele, cerealele sau produsele de origine animală, în special pui, ar trebui să aibă acces pe piaţa din Vietnam. Cred că avem toate mijloacele să sprijinim proiecte pilot importante de investiţii comune în ferme agricole şi mai ales în domeniul piscicol, unde ţara dumneavoastră are o experienţă vastă”, a subliniat Marcel Ciolacu.
El a arătat că propune să lucreze împreună foarte serios pentru a realiza un parteneriat cu Antibiotice Iaşi pentru distribuţia produselor companiei româneşti pe piaţa vietnameză.
Am avut o colaborare foarte bună în timpul pandemiei de Covid-19 şi cred că trebuie să folosim acea experienţă pentru a creşte prezenţa medicamentelor româneşti prin intermediul dumneavoastră în întreaga zonă a Asiei de Sud-Est”, a afirmat premierul. Premierul i-a mulţumit omologului său din Vietnam ”pentru implicarea în donaţia de vaccinuri împotriva pestei porcine”.
”Este un gest care alături de investiţiile de zeci de milioane de euro pe care le facem acum ne va ajuta să re-echilibrăm efectivele de suine din România, grav afectate de această problemă. Tocmai de aceea, îmi doresc ca această donaţie să constituie baza pentru o cooperare de anvergură în domeniul farmaceutic. Vreau să producem în România aceste vaccinuri, la Institutul Cantacuzino, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea europeană. Este un proiect la care ţin foarte mult şi am dispus deja ca ANSVSA să iniţieze demersurile pentru testarea în vederea omologării acestor vaccinuri contra pestei porcine. Avem nevoie de astfel de investiţii şi sunt convins că lucrările Forumului de Afaceri România-Vietnam, care vor avea loc în cursul zilei de astăzi, vor crea noi oportunităţi de investiţii comune”, a subliniat premierul Ciolacu.
Şeful Executivului a mai spus că se va implica pentru ca unele cele mai importante companii de stat româneşti – Transgaz, Transelectrica sau Romarm, să dezvolte parteneriate cu firmele omoloage din Vietnam.
El i-a transmis premierului din Vietnam că apreciază sprijinul pe care îl oferă pentru dezvoltarea cooperării în domeniul educaţiei dintre cele două ţări.
”Vă asigur că România va susţine în continuare participarea unui număr cât mai mare de tineri vietnamezi în cadrul programelor de studiu din universităţile româneşti. Şi mă bucur că astăzi avem un număr de 15 documente de cooperare semnate între instituţiile de învăţământ universitar din ţările noastre. Poate că ne despart mii de kilometri, însă am încredere că împreună vom face ca distanţele să nu însemne nimic şi să ducem colaborarea la nivelul următor. Sunteţi un bun prieten al României, aţi studiat în ţara noastră şi vorbiţi limba română. Este o mândrie pentru noi, românii, ca o ţară precum Vietnamul să aibă un premier care cunoaşte foarte bine obiceiurile şi tradiţiile româneşti. Avem deja o istorie de 74 de ani de prietenie şi respect reciproc, dar cred că avem şansa să adăugăm noi dimensiuni acestei relaţii. Avem o legătură inter-umană puternică, dar şi un context internaţional favorabil. Prin urmare, apreciez, domnule Prim-ministru, deschiderea şi onestitatea cu care aţi abordat această vizită şi vă urez în continuare şedere plăcută în România”, a spus Ciolacu în finalul discursului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.