Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu ar fi fost majorate pensiile, dacă nu intra PSD la guvernare. El a adăugat că i se pare penibilă această dispută în spaţiul public cine măreşte cu mai multe procente pensiile de la 1 ianuarie 2023.
„Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare, fiindcă chiar dacă acum toată lumea îşi dă cu părerea şi am intrat chiar într-o zonă penibilă de avansare de procente pentru a mări pensiile. Nu am nicio reţinere să-i reamintesc preşedintelui Klaus Iohannis că, atunci când era domnul Cîţu premier şi nu aveam nici criză energetică, nici război în Ucraina, eram după pandemie, domnia sa spunea că nu sunt bani să creştem pensiile şi trebuie să calculăm foarte bine. Eu sunt un om responsabil. Toată echipa guvernamentală e formată din oameni responsabili şi sunt ferm convins că ne vom aşeza la masă în coaliţie, vom încheia această dispută în spaţiul public - cine oferă mai mult pensionarilor, de parcă nu este un drept şi o obligaţie a noastră de a ajuta persoanele mai vârstnice să trăiască decent. Eu cred că e o discuţie care trebuie scoasă din contextul politic şi cu responsabilitate discutată în interiorul coaliţiei. ”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, la Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PSD Ialomiţa.
El a mai spus că este deranjat de această dispută în spaţiul public cine oferă mai mult pensionarilor şi consideră că şi pe pensionari îi deranjează.
„Mă deranjează personal această discuţie în spaţiul public cine oferă mai mult pensionarilor. Cred că şi pe pensionari îi deranjează această dispută. Această discuţie trebuie avută în coaliţie. Îmi doresc să facem o mărire a pensiilor sustenabilă, nu numai în România, în toată Europa. Important e că ne-am hotărât să mărim pensiile, cât şi salariul minim la 3.000 lei. Dar nu măreşti uniform. Poate mărim mai mult pensiile mai mici. Foarte greu să suporţi cu o pensie de 1.000 – 1.500 lei toate aceste scumpiri din cauza inflaţiei. Toate pensiile trebuiesc mărite, dar cred că soluţia finală e să o luăm în coaliţie. Am cerut de la MFP şi de la Ministerul Muncii o situaţie pe venituri pe familie. Cam aceasta e abordarea în spaţiul european. Am discutat cu alţi miniştrii social-democraţi europeni. Nu putem veni cu măsuri altfel decât cele din Europa”, a completat liderul PSD.
Chestionat dacă va fi adoptat bugetul de stat până în noiembrie, Ciolacu a răspuns: Încercăm două lucruri, în premieră – o dată să fie bugetul construit pe programe şi proiecte. Şi încercăm cât mai rapid. Categoric se ajungea în ajun de Crăciun pe repede înainte. Nu se va mai întâmpla acest lucru”.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, în opinia sa, pensionarii nu merită să suporte povara inflaţie, fapt pentru care procentul de creştere a pensiilor, de la 1 ianuarie 2023, poate fie de 15% sau poate fi altă cifră. „Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă”, a adăugat şeful Executivului.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat joi la Bruxelles cu cât ar trebui majorate pensiile, că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%. Şeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru.
Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.