Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că trebuie făcută o reformă în cheltuirea banului public, una asumată. Acesta l-a felicitat pe prim-ministrul Nicolae Ciucă şi pe ministrul de Finanţe Adrian Câciu pentru planul pe care l-au avut în coaliţie, referindu-se la ajustarea cu 20 de miliarde pe bugetul general consolidat al statului. „Este pentru prima oară când oamenii politici gândesc astfel încât să aibă o perspectivă viabilă şi sustenabilă pentru noi toţi”, a mai spus Ciolacu care a adăugat că de 30 de ani vorbim şi despre digitalizarea ANAF şi aceasta tot nu se petrece.
„Ocupăm spaţiul public toţi, politicienii, oamenii de bine şi vorbim despre praguri de parcă suntem o ţară numai de infractori. Sunt doar 600 de cazuri de abuz în serviciu. Pentru aceste 600 de cazuri am ocupat tot spaţiul public. Cred că e cazul ca ÎCCJ, Ministerul Justiţiei, CSM, magistraţii să vină cu soluţiile în acest moment pe care le discutăm în Parlament şi le aprobăm. Haideţi să încercăm împreună să dăm Caesarului ce e al Caesarului. Nu putem vorbi de sport fără aurităţi locale, fără primari, fără preşedinţi de consilii judeţene. Ei sunt sportul în acest moment. Nu l-am auzit pe ministrul Sportului vorbind despre nicio reformă. S-a venit cu o lege a educaţiei, e normal să vorbească lumea despre ea, ce e bine, ce e rău, să avem o dezbatere dar trebuia făcut ceva în educaţie, cum trebuie făcut ceva în sport. A venit timpul ca în România să se implementeze reforme asumate în coaliţie de cele două mari partide ale României – PSD şi PNL şi să încercăm să facem altfel decât au făcut cei dinaintea noastră, pentru că vedem în ce impas am ajuns”, a explicat Marcel Ciolacu joi, după vizita la Şcoala Gimnazială 190 din Bucureşti, împreună cu primarul Sectorului 4 Daniel Băluţă, unde au participat la un meci de baschet şi vor înmâna premii echipelor participante.
Liderul PSD a mai spus că „nu sunt probleme la încasările la stat”.
„Este pentru prima oară când premierul împreună cu ministrul de Finanţe au prezentat o situaţie de la Finanţe. Este o dinamică, nu doar în România, e o dinamică europeană. Creşte consumul, atunci trebuie să vii cu alte măsuri. Planul nostru este unul foarte simplu – trebuie făcută o reformă în cheltuirea banului public pe care să ne-o asumăm. România nu îşi mai permite să cheltuiască bani publici aiurea şi atunci s-a pornit la un plan îndrăzneţ. Îl felicit pe domnul prim-ministru, îl felicit pe domnul ministru de Finanţe. Au venit cu un plan în coaliţie. Normal, el va fi detaliat de către cei de la Finanţe şi eu personal luni voi avea o întâlnire cu decidenţii din Finanţe ca să înţeleg foarte bine fenomenul. Nu este un semnal de alarmă. Este pentru prima oară când oamenii politici gândesc astfel încât să aibă o perspectivă viabilă şi sustenabilă pentru noi toţi. Nimeni nu mai are dreptul să se joace într-o criză regională de securitate, după o pandemie. Nu e un semnal de alarmă, este pentru prima oară o abordare responsabilă a situaţiei economice. Aşteptăm. Avem materiale de la FMI, avem materiale de la Banca Mondială. Vorbim despre ele. Când dorim să le implementăm, atunci ne poticnim. Vorbim de digitalizarea ANAF de 30 de ani. De 30 de ani cei din ANAF ne explică cum nu se poate face. Eh, de data aceasta se va face pentru că decizia politică este una foarte clară - trebuie făcute reforme în ANAF”, a completat Ciolacu.
Cu privire la eliminarea unor sporuri, Marcel Ciolacu a precizat că „nu a vorbit nimeni”.
„Iarăşi ducem o reformă la lucruri mărunte. Din punctul meu de vedere, al lui Marcel Ciolacu, România, poate zona unde sunt medicii, unde au gărzi. Trebuie să ieşim din logica aceasta a sporurilor. Sporurile deja câştigate trebuie trecute în anvelopa salarială şi am terminat această discuţie. Trebuie să schimbăm ce nu a funcţionat şi trebuie să ne asumăm acest lucru. Îndrăznesc şi cu curaj!. E momentul să o facem odată cu implementarea reformelor europene trecute în PNRR. Reformele nu trebuie folosite politic pentru că atunci iar vom amâna implementarea lor. Înţeleg că acum este momentul să le prindem sau nu”, a conchis liderul social-democraţilor.
Ministrul Adrian Câciu a anunţat, miercuri după şedinţa de Guvern, că în coaliţie a fost decisă o ajustare cu 20 de miliarde pe bugetul general consolidat al statului. El a precizat că toate măsurile sunt sunt posibile, pentru că trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare, ajustarea nu va afecta pachetul social cu care această coaliţie a venit şi nici pachetul economic şi nici investiţiile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.