Marcel Ciolacu a afirmat că nu este o decizie luată în coaliţie cu privire la obligativitatea certificatului verde la locul de muncă şi a adăugat că îşi menţine opinia că proiectul care să reglementeze certificatul verde trebuie adoptat în această sesiune parlamentară. Liderul PSD a precizat că specialiştii în constituţionalitate vor vedea felul în care vor fi legiferate aceste aspecte. Întrebat dacă, de exemplu, este corect ca unele categorii de persoane să trebuiască să prezinte certificat verde pentru a avea acces într-o instituţie şi alte categorii nu, cum ar fi parlamentarii, Ciolacu a precizat că „în ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le aplici sancţiuni”. „Faptul că sunt aleşi locali, la fel ca primarii, parlamentarii, consilieri judeţeni locali, nu pot să le interzici să îşi exercite mandatul, pentru că acest lucru încalcă Constituţia, dar poţi să vii cu sancţiuni”, a mai spus preşedintele social-democraţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Nu este luată o decizie. Există o ordonanţă de urgenţă care prevede includerea certificatului verde. Există o ordonanţă de urgenţă. De aceea ministrul Sănătăţii a venit cu o propunere care are o latură de specialitate şi o latură să nu încălcăm Constituţia. Vom vedea forma finală. În astfel de situaţii de pandemie, picăm un pic în ridicol din punctul meu de vedere”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la Parlament.

Întrebat ce este neconstituţional în noul proiect privind certificatul verde şi ce i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis, liderul PSD a răspuns: „Presupun că domnul Iohannis nu e specialist în constituţionalitate. Domnul Robert Cazanciuc este un specialist în ceea ce priveşte constituţionalitatea. Domnul Titus Corlăţean este şi el un specialist în constituţionalitate”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Veţi vedea decizia pe care o luăm în coaliţie. Acum 2 luni am spus că nu e suficient doar certificatul verde. Aveţi părerile dumneavoastră şi doriţi să le aflaţi şi pe ale mele, lăsaţi-mă să vorbesc. Nu este suficient certificatul verde. E nevoie să venim şi cu o nouă organizare în sistemul sanitar, la ATI, trebuie să venim şi cu un stoc de antivirale ca să ne pregătim pentru acest val 5. În ceea ce priveşte încălcarea Constituţiei, vă repet, avem specialişti. Eu nu îmi aduc aminte de acest certificat verde, de această propunere legislativă de acum 2 luni”, a completat Ciolacu.

Chestionat dacă va mai fi aplicat certificatul verde la locul de muncă, în noua lege, preşedintele social-democraţilor a replicat: „Vom vedea proiectul cum va fi aprobat”.

„Domnul Rafila, la fel ca şi mine, sunt ferm convins că va fi de acord să nu fie încălcată Constituţia. Pentru că nu a fost până acum prezentată până ieri această formă specialiştilor. Întrebaţi de faptul că nu e corect ca unii să aibă certificat verde şi alţii nu. În ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le introduci sancţiuni. Faptul că sunt aleşi, la fel ca primarii şi parlamentarii şi preşedinţii de Consilii judeţene, consilierii judeţeni sau consilieri locali, nu poţi să le soliciţi ceva fiindcă nu pot să-şi exercite mandatul, conform Constituţiei, dar, atunci, poţi să vii cu sancţiuni”, a mai explicat Ciolacu.

El a precizat că ar putea fi considerată neconstituţională măsura suspendării contractului de muncă şi nu eliminarea sancţiunilor în cazul angajaţilor care nu prezintă certificatul verde la locul de muncă.

„Este o prevedere care poate să fie neconstituţională în ceea ce priveşte suspendarea contractului ce muncă”, a completat CIolacu.

„Dacă doar transpune ce prevede ordonanţat de urgenţă, nu are rost să venim cu el. Înseamnă că avem noutăţi şi în acest proiect. Nu este o decizie finală pe proiect. Eu menţin părerea că trebuie adoptat în această sesiune (noul proiect privind certificatul verde – n.r.)”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Acesta a reiterat că nu a fost niciodată în discuţie obligativitatea vaccinării cuiva.

„Niciodată nu s-a vorbit de o obligativitatea vaccinării cuiva. Chiar aş face un apel la dvs când mai vine un coleg de al meu şi spune această minciună, să spuneţi că nu s-a vorbit niciodată de obligativitatea vaccinării. Cred că propunerea donului Rafila să se facă în funcţie de incidenţă şi câtă presiune e pe sistemul ATI, e cea mai bună abordare. Nu cred că scoţând anumite categorii, trebuie să recunoaştem că nu e o prevedere constituţională”, a conchis Ciolacu.

Social-democraţii nu sunt de acord ca certificatul COVID să fie obligatoriu la locul de muncă, au precizat surse din partid pentru News.ro, astfel că proiectul la care a lucrat Alexandru Rafila nu mai e de actualitate. Decizia privind eliminarea acestei obligativităţi la locul de muncă a documentului a fost luată în urma unei discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

PSD consideră că o condiţionare a dreptului la muncă de prezentarea certificatului COVID este neconstituţională, şi nu se poate aplica. 

Social-democraţii şi liberalii s-au întâlnit, miercuri seară, cu preşedintele Klaus Iohannis, concluzia reieşind în urma acestei discuţii cu şeful statului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.