Premierul Marcel Ciolacu afirmă, marţi seară, la prezentarea bugetului în plenul Parlamentului, că bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii, un buget bazat pe Investiţii şi Dreptate Socială. ”Un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei”, a afirmat premierul. Acesta a dat asigurări că nu vor creşte taxele în anul care vine.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii. Un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială. Un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei. În acelaşi timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi este un buget care să facă faţă provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, şi bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor”, şi-a început Marcel Ciolacu discursul.
Potrivit premierului, direcţiile strategice pe care se bazează acest Buget sunt următoarele:
- O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%;
- Investiţii record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene şi PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde faţă de acest an şi dublu faţă de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei;
- Creşterea veniturilor pentru 12 milioane de cetăţeni: pensionari, angajaţi pe salariul minim, profesori sau personal din administraţia publică;
- Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă, dar, în acelaşi timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurenţial, cu mai puţine scutiri şi facilităţi fiscale;
- Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare şi un pachet de măsuri de creştere a colectării şi combatere eficientă a evaziunii fiscale;
- Şi o garanţie fermă pentru securitatea cetăţenilor, în contextul războiului de la graniţă, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.
”Profit de acest moment pentru a mă adresa în primul rând românilor, care aşteaptă răspunsuri despre cum va arăta viaţa lor în aceste timpuri grele. Dar mă adresez şi partenerilor noştri de guvernare - alături de care am muncit, colegilor din PSD şi tuturor oamenilor de bun-simţ din această sală. În primul rând, nu vor creşte taxele în 2024. Am văzut foarte multă panică... în atacurile asupra acestui proiect de buget”, a spus Ciolacu.
Apoi premierul s-a referit şi la guvernarea din care a făcut parte USR.
”Recunosc, nu am nicio aşteptare de la un partid a cărui unică politică este susţinerea circului. Aici lucrurile sunt clare. Voi nu aveţi nicio soluţie economică concretă! Doar să scoateţi România din NATO şi Uniunea Europeană! Vă propun calea cea mai uşoară, declaraţi război Rusiei şi după aceea să vă predaţi. Dar recunosc, dumneavoastră m-aţi surprins... V-aţi adus acum aminte de pensionari şi de salariaţi, deşi, cât aţi fost la guvernare, aţi dat zero lei la pensii şi 1 miliard de euro la vaccinuri! Iar salariul minim l-aţi crescut cu fix 40 de lei. Asta a fost guvernarea dvs, o bătaie de joc! Dumneavoastră, sunteţi cei care aţi uitat cum aţi trecut în PNRR procentul de 9,4% din PIB. Chiar aţi uitat cum i-aţi condamnat pe toţi pensionarii români la îngheţarea pensiilor până în 2070??! Am eliminat acest procent! Deşi ziceaţi că este imposibil!! Aţi minţit! La fel cum i-aţi minţit pe români şi când aţi mimat respectarea statului de drept şi a justiţiei. Toate principiile dumneavoastră s-au terminat în clipa în care aţi văzut DNA pe interior!”, a declarat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu a dat asigurări că acest buget nu conţine nicio apropiere de Rusia.
”Ştiu, şi pe unii, şi pe alţii, vă deranjează acest proiect de buget. Avem viziuni diferite asupra dezvoltării României, dar vă anunţ oficial că bugetul pe 2024 nu conţine nicio apropiere de Rusia şi nici miliardul de euro pentru vaccinuri! În schimb, guvernul pe care îl conduc lucrează pentru a avea relaţii economice privilegiate cu Uniunea Europeană şi pentru ca Statele Unite să devină principalul partener economic al României din afara UE. Da, vrem creşterea investiţiilor străine, dar cu Germania şi cu partenerii noştri strategici - SUA, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Israel, Turcia şi Coreea de Sud. Mai mult, actualul guvern lucrează pentru ca România să devină, în cel mai scurt timp, membră a Spaţiului Schengen. Pentru că acolo îi este locul! Pentru că românii merită deminitate şi tratament egal! ”, a spus Marcel Colacu.
Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că şi anul viitor principalele provocări economice rămân inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice.
”Sunt deplin conştient de faptul că principalele provocări economice ale anului viitor vor rămâne inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice. Inflaţia este cea care scumpeşte costul vieţii, ratele românilor şi erodează puterea de cumpărare. De aceea, acest buget este calibrat cu atenţie, pentru a atenua presiunile inflaţioniste. Am demonstrat deja că ştim să ne luptăm cu acest fenomen. Când am venit în Palatul Victoria, aveam o inflaţie de 10,6%, după ce în noiembrie 2022 se atinsese vârful de 16,8%. Astăzi, am dus inflaţia la o singură cifră, 6,7%, iar anul viitor ne propunem să o ducem la 4.6%. Vom lucra îndeaproape cu BNR pentru acest lucru. La fel, pentru a avea un curs de schimb stabil şi pentru a reduce deficitul de balanţă comercială, aşa cum am reuşit în acest an în primele 10 luni să îl scădem cu 5.2 miliarde de euro. Pentru că aceasta este direcţia corectă! Totodată, vom prelungi cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflaţiei: plafonarea preţurilor la energie şi gaze şi plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază”, a declarat Marcel Ciolacu.
Prim-ministru a dat asigurări că românii nu vor plăti facturi majorate şi a adăugat că se va investi masiv pentru ca românii să aibă acces la o energie ieftină.
”Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi! Doi ani de eşec total al politicilor energetice naţionale, care au culminat cu liberalizarea preţurilor la energie în plină pandemie, au fost cel mai puternic atac la adresa românilor şi a mediului de afaceri românesc.Dacă nu luam măsuri, populaţia ar fi stat în beznă şi frig şi mare parte din industrie s-ar fi închis. Astăzi, avem cea mai generoasă schemă de plafonare la energie din Europa, pentru că ea acoperă cea mai mare parte din populaţie şi economie. Vom continua să facem asta şi anul viitor! Am alocat banii în buget pentru ca schema de plafonare să meargă mai departe.
În acelaşi timp, vom continua să investim masiv pentru ca românii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică! Românii vor putea accesa în continuare granturi de 20 de mii de lei pentru energie mai ieftină”, a precizat Ciolacu.
Marcel Ciolacu i-a anunţat pe posesorii cardurilor de alimente că şi anu viitor vor primi 250 de lei la fiecare două luni, pe aceste carduri.
”În plus, am negociat în PNRR - prin programul Repower EU - un buget de 1,4 miliarde de euro prin care vom finanţa zeci de mii de români, majoritatea din mediul rural, pentru a deveni independenţi din punct de vedere energetic. Este cel mai ambiţios program de modernizare a gospodăriilor din istoria României!
În paralel, vom prelungi şi măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la 21 de categorii de alimente de bază. În plus, îi anunţ pe toţi posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcţiona şi anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni”, a subliniat premierul.
De asemenea, Ciolacu a precizat că românii resimt şocurile economice din ultimii ani, astfel că bugetul pe anul 2024 prevede creşteri de venituri pentru 12 milioane de români.
”Stoparea declinului economic a fost primul lucru pe care a trebuit să-l facem. Totuşi, românii resimt din plin încă şocurile economice din ultimii ani. De aceea, construcţia bugetară pe 2024 prevede creşteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetăţeni. Avem peste 40 de miliarde de lei în buget în plus pentru creşterea pensiilor, salariilor, alocaţiilor, dar şi pentru cei aflaţi în nevoie!Totodată, acest Guvern va face dreptate pensionarilor! Pentru prima dată, anul viitor vom avea două creşteri consistente ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% - de la 1 ianuarie şi recalcularea - de la 1 septembrie. Astfel, pensia medie va creşte anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei. Dacă ne raportăm la momentul intrării noastre la guvernare, ajungem la o creştere mai mult decât dublă, faţă de inflaţia de 30% din perioada 2022-2024. Vom face dreptate şi profesorilor şi ne vom respecta anul viitor toate angajamentele pe care ni le-am luat în faţa lor. La virgulă, cum am promis!”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul s-a referit şi la creşterea salariilor.
”De asemenea, vom continua să creştem accelerat salariul minim. Vom menţine facilitatea celor 200 de lei, scutiţi de taxe până la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 3.700 de lei brut. De la preluarea acestei guvernări am spus că trebuie să ne apropiem, cât mai repede, de salariul minim european. De aceea, îmi doresc ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.000 de lei în România. De asemenea, câştigul salarial mediu net va fi în 2024 de 954 de euro, faţă de 694 de euro în anul 2021, când am intrat la guvernare. Vreau să fiu foarte clar: salariile echitabile nu sunt o problemă, ci fac parte din soluţie. Creşterea semnificativă a salariilor este fundamentală într-o economie care răsplăteşte oamenii pentru munca lor! Şi este singura cale pentru a ne păstra în ţară forţa de muncă calificată, dar şi pentru a-i convinge pe cei care au plecat să revină înapoi. De aceea, voi susţine întotdeauna oamenii care muncesc şi contribuie la dezvoltarea acestei ţări!
Doamnelor şi domnilor, Creşterea salariilor, a pensiilor şi a ajutorul pentru categoriile vulnerabile sunt măsuri esenţiale pentru a sprijini românii aflaţi sub presiune. Însă, cea mai bună garanţie pe termen lung a creşterii nivelului de trai şi prosperităţii este o economie care să producă mai mult şi mai bine!
De aceea, bugetul pe 2024 este construit în jurul patriotismului economic, vizând creşterea producţiei autohtone, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă aici, în România”, a spus Ciolacu.
Premierul a precizat că anul viitor ”vom avea o economie care va creşte pe investiţii, nu pe consum” şi că pe lângă infrastructură se va investi considerabil în educaţie şi sănătate.
”Avem cea mai mare alocare bugetară la Educaţie din istorie, de 4.1% din PIB, adică un plus de 22 de miliarde de lei faţă de execuţia din 2023 şi un plus de 61%. După mulţi ani în care a fost Cenuşăreasa bugetului, 2024 va fi în sfârşit anul Educaţiei. Peste 12 miliarde de lei vor fi investiţi în infrastructura educaţională doar din PNRR. De asemenea, alocăm un buget de 1.14 miliarde pentru a asigura masa caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unităţi şcolare. Pe de altă parte, la Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, faţă de execuţia din 2023. Nu vreau să mai întâlnim situaţii în care spitalele să rămână fără finanţare şi bolnavii să nu aibă acces la tratament. Totodată, NU mai vreau ca oamenii cu venituri mici să fie nevoiţi să aleagă între medicamente şi mâncare. De aceea, vom investi masiv în medicii de familie, dar vom continua şi construcţia de spitale prin PNRR, astfel încât să creştem accesul oamenilor la servicii medicale de calitate. Iar, cine mai îndrăzneşte să ia şpagă pentru a-şi face treaba, trebuie să plătească extrem de aspru! ”, a spus Ciolacu.
Premierul a precizat că anul viitor va fi pus în aplicare cel mai ambiţios plan de combatere a evaziunii fiscale.
”Am auzit voci care spun că acest buget este nerealist. Sunt aceiaşi oameni care spuneau că nu trebuie să mărim pensiile, că nu trebuie să dăm alocaţii şi salarii mai mari. Sau că nu trebuie să supraimpozităm băncile, multinaţionalele sau companiile care fac bani din petrol. Sunt aceleaşi voci care nu scot o vorbă despre evaziunea uriaşă care există în România, de peste 160 miliarde de lei. Cei care fac evaziune sunt de fapt cei care fură banii copiilor, banii profesorilor, banii pensionarilor şi banii pentru investiţii. Sunt cei care vă spun la televizor că este rău şi vine apocalipsa, în timp ce ei îşi rezervă următoarea vacanţă de lux.
Le dau o veste proastă: anul viitor vom pune în aplicare cel mai ambiţios plan de combatere a evaziunii din istoria acestei ţări! Din îmbunătăţirea colectării, reducerea evaziunii fiscale şi digitalizarea ANAF vom aduce un plus de 1% la buget, adică peste 17 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, vom lua din buzunarele băieţilor deştepţi pentru a construi drumuri, şcoli şi spitale!”, a declarat Ciolacu
Obiectivul guvernării PSD este, spune Ciolacu, un deficit bugetar de 5 la sută din PIB.
”În 2019, atunci când am plecat de la guvernare am lăsat România la o inflaţie de 3,4%, un deficit de 2.8% din PIB şi o datorie guvernamentală de 37% din PIB. Acestea sunt cifrele! Obiectivul nostru este să revenim rapid la aceşti indicatori, după o perioadă extrem de grea cu crize suprapuse. De aceea, am venit în faţa dumneavoastră cu un buget sustenabil, care respectă regulile bugetare stabilite de Uniunea Europeană. Deficitul bugetar va fi anul viitor de 5% din PIB, adică vom face o consolidare bugetară de aproape 1% din PIB, peste regula bugetară ce prevede o ajustare de minimum de 0,5 puncte procentuale din PIB. Acest lucru ne va permite ca pe termen mediu să ajungem la 3% din PIB. Însă cea mai importantă modificare este că vom stopa modelul de guvernare pe datorie. Datoria publică va scădea la 48,7% din PIB în anul 2024, cu mult sub pragul de 60% stabilit de Uniunea Europeană”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul a dat asigurări, în final, că bugetul pe anul 2024 este un buget de dezvoltare şi nu unul de austeritate.
”Acest buget asigură echilibrul între stimularea creşterii economice şi nevoia de consolidare bugetară, între nevoia de investiţii în infrastructură şi capitalul uman, între stimularea companiilor şi asigurarea unui nivel de trai decent pentru români. Este un buget de modernizare şi dezvoltare, nu de austeritate. Austeritate va fi doar în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare. Trebuie să dispară instituţiile suprapuse, posturile de conducere nejustificate, achiziţiile la preţuri duble şi anumite sporuri nesimţite. Nu mă impresionează deloc cei care doar trâmbiţează reformele, dar niciodată nu le fac. Sunt decis să duc anul viitor reforma aparatului bugetar până la capăt. Dar vreau ca lucrurile să se facă aşezat, nu peste noapte. Nu putem schimba de pe o zi pe alta un sistem care a funcţionat aşa timp de 30 de ani. Este nevoie de ordine şi de cumpătare! Astăzi, vă propun un buget în care economia se mişcă, banii circulă, oamenii au de muncă, un buget axat pe investiţii pentru a continua creşterea economică. Vă propun un buget care să funcţioneze pentru toată lumea, în care nimeni nu rămâne în urmă şi în care toţi au parte de şanse egale. Din toate aceste motive, vă recomand cu încredere să votaţi bugetul de stat al României pe anul 2024”, a concluzionat Marcel Ciolacu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.