Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a declarat că este perfect constituţională depunerea moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară, pentru că aceasta nu este o anexă la a sesiunii ordinare a Parlamentului. El a adăugat că „dacă facem sesiune extraordinară în fiecare săptămână, putem să depunem moţiune de cenzură în fiecare săptămână”. Cazanciuc a mai spus că PSD vrea ca moţiunea să fie votată cât mai repede.
„Este curat constituţional, pentru că sesiunea extraordinară nu este o anexă a sesiunii ordinare. Sesiunea extraordinară are un statut de sine stătător. De aceea avem două lucruri. Avem o ordine de zi stabilită pentru sesiunea extraordinară, de aceea convocăm Senatul sau Camera în sesiune extraordinară. Nu se spune niciodată nici în Constituţie, nici în documentele constitutive, nici în legile de organizare că sesiunea extraordinară este o prelungire a sesiunii ordinare. Dacă facem sesiune extraordinară în fiecare săptămână, putem să depunem moţiune de cenzură în fiecare săptămână. Fiecare sesiune în sine are un statut special. E ca o sesiune obişnuită, cu o structură independentă”, a declarat Robert Cazanciuc, înaintea CEx al PSD.
Întrebat dacă nu ar putea să pice la CCR, dacă moţiunea a fost depusă şi citită într-o sesiune extraordinară şi ea votată într-o altă sesiune ordinară, care începe la 1 septembrie, Robert Canzanciuc a răspuns: „Nu avem niciun text imperativ care să ne spună când să votăm o anumită moţiune”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cazanciuc a mai precizat că PSD mai are, categoric, dreptul la depunerea unei moţiuni de cenzură în sesiunea parlamentară care începe în septembrie.
„Ea a fost depusă într-o sesiune extraordinară, dar de sine stătătoare, cu numărul de semnături necesar, nefiind depusă o altă moţiune”, a completat senatorul PSD.
Chestionat când şi-ar dori PSD să fie votată moţiunea, Robert Cazanciuc a replicat: „Cât mai repede posibil. Să stabilim un dialog cu partidele care vor vota această moţiune”.
Moţiunea de cenzură depusă de PNL luni va fi citită în plenul reunit al Parlamentului de joi, de la ora 12.00.
Premierul Ludovic Orban a anunţat că analizează posibilitatea de a sesiza CCR în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională, deoarece moţiunea de cenzură a fost depusă în sesiune extraordinară pe perioada vacanţei parlamentare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.