Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, ca a primit din partea liberalilor sarcina de a elabora un proiect de lege prin care Codurile penale să fie modificate în urma deciziilor CCR, el urmând să fie definitivat în următoarele 10 zile.
"Am primit din partea PNL sarcina să elaborez un astfel de proiect de introducere a soluţiilor Curţii Constituţionale în corpul celor două Coduri, ca să aliniem legile la deciziile CCR şi la Directiva europeană privind drepturile omului şi garanţiile procesuale. O să asamblăm, la începutul săptămânii viitoare, un grup de lucru care sperăm ca în 7 - 10 zile să finalizeze acest proiect, oricum estimez că ne vom mişca mai repede decât Ministerul Justiţiei”, a declarat Cătălin Predoiu.
El a precizat că după ce va fi gata un text de lucru, liberalii se vor întâlni în primul rând cu partidele din Opoziţie pentru a purta un dialog pe acest proiect, dar nu exclud nici discuţii cu PSD.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Avem tot interesul să fie o lege bună şi să nu fie pretext pentru a introduce în legi tot felul de inovaţii care de fapt urmăresc interese personale", a arătat Predoiu.
El a spus că în viziunea liberalilor, în plan legislativ, Codul penal şi Codul de procedură penală trebuie amendate strict prin introducerea soluţiilor CCR în corpul legilor şi alinierea acestora la recenta Directivă a UE privind drepturile omului şi garanţiile procesuale,
”Codurile trebuie amendate strict prin introducerea soluţiilor Curţii Constituţionale în corpul legilor şi alinierea acestora la recenta Directivă a Uniunii Europene privind drepurile omului şi garanţiile procesuale”, a declarat Cătălin Predoiu, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că ajustările legislative nu trebuie să fie un pretext pentru subminarea justiţiei şi combaterea corupţiei.
”Acest proces de ajustare legislativă trebuie desfăşurat transparent în cooperarea cu puterea judecătorească, cu sistemul judiciar şi cu Comisia Europeană care este parte la reformă prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a explicat Predoiu.
Totodată, el a atras atenţia că, în plan imediat, în Parlament, trebuie adoptată Ordonanţa de Urgenţă 14 din 2017 şi respinsă Ordonanţa de Urgenţă 13 din 2017 ”pentru a elimina orice risc de aplicare a aesteia din urmă”.
Predoiu a mai spus că trebuie consolidată stabilitatea instituţiilor din justiţie şi numit un ministru care să înţeleagă mecanismele reformei şi miza acesteia, inclusiv în planul integrării României în Uniunea Europenă.
”Are mai puţină importanţă dacă ministrul este politic sau nu are apartenenţă politică. Important este ca el să fie profesionist şi integru şi să înţeleagă că ajustările necesare nu pot servi drept pretext pentru oprirea Mecanismului Judiciar şi a combaterii corupţiei. Justiţia în România este o miză a democraţiei şi o garanţie că ne menţinem drumul spre Vest”, a arătat Predoiu, precizând totodată că viitorul ministru al Justiţiei ar trebui să fie un om care înţelege nu numai legile, ci şi cum funcţionează sistemul judiciar, care să aibă şi puterea ''să reziste unor presiuni care vor fi inerente''.
În opinia sa, prioritatea Ministerului Justiţiei ar fi clarificarea situaţiei celor două ordonanţe, respectiv să "devină limpede că OUG 13 nu va mai fi reinventată, reînviată, în diverse forme".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.