Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat, luni, că responsabilitatea instituţiei pe care o conduce este să aducă resurse financiare şi logistice pentru nevoile MAI şi s-a întrebat dacă trebuie să demisioneze pentru că a adus cel mai mare buget ministerului din ultimii zece ani sau pentru că în mandatul său au fost achiziţionate cele mai multe mijloace de protecţie pentru poliţişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Carmen Dan s-a referit, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, la dotarea Poliţiei.

"Am lăsat la final un subiect cu puternică încărcătură emoţională: uciderea poliţistului Cristian Amariei. Dincolo de situaţia tragică de suferinţă a familiei şi a camarazilor, subiectul principal pe care îl putem discuta acum la rece, după ce emoţia a mai trecut, este dotarea Poliţiei. Am destule lucruri care nu mă pot mulţumi, cu atât mai mult cu cât este responsabilitatea ministrului să aducă resurse financiare şi logistice pentru nevoile ministerul. Dar oare trebuie să îmi dau demisia pentru că am adus cel mai mare buget al Ministerului de Interne din ultimii 10 ani? Sau poate pentru că în mandatul meu s-au luat cele mai multe mijloace de protecţie pentru poliţişti şi mă refer la vestele antiînjunghiere şi inclusiv la vestele antiglonţ. Sau poate pentru că în ultimii doi ani s-au achiziţionat cele mai multe autospeciale după cele din mandatul ministrului Oprea din 2015, cu care sunt în mod constant comparată de către anumiţi sindicalişti”, a afirmat Carmen Dan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a mai precizat că, în privinţa maşinilor de poliţie, gradul de înzestrare a parcului auto era de 40 la sută în urmă cu doi ani şi a ajuns la 60 la sută în prezent.

"La nivelul Poliţiei Române gradul de înzestrare a parcului auto era în 2017 puţin peste 40%. Anul acesta se va ajunge până la aproximativ 60%. Probabil că mă repet, dar avem şi banii şi procedurile lansate pentru achiziţia de maşini şi am să şi dau câteva cifre pentru a fi mai uşor de înţeles. În 2016, anul Guvernului de specialişti, s-au luat în Ministerul Afacerilor Interne 932 de maşini. În 2017 şi 2018 am achiziţionat în Ministerul de Interne peste 3.800 de maşini, iar în 2019 avem sumele necesare pentru alte 1.700 de maşini”, a spus ministrul de Interne.

Carmen Dan a mai afirmat că s-au înregistrat şi creşteri la achiziţionarea mijloacele de protecţie, în timpul mandatului său.

"Când am preluat mandatul, în 2017, la nivelul Poliţiei Române existau doar 1.690 de maieuri antiînjunghiere, iar de atunci au fost cumpărate încă 6.506. Şi în acest an există alocare bugetară pentru alte 5.000 de bucăţi, iar programul de înzestrare va continua pentru că este evident că nu au cum să ajungă la aproape 35.000 de poliţişti din zona operativă. Tot în aceşti doi ani s-au cumpărat şi aproape 2.600 de veste antiglonţ. Ştiţi câte astfel de veste existau în Poliţia Română înainte de 2017? Doar 4.400. Tocmai de aceea, astfel de achiziţii au fost incluse într-un program multianual, iar asta înseamnă că vom avea anul acesta în Poliţia Română aproximativ 8.000 de veste. Este insuficient şi aşa”, a explicat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a întrebat, în legătură cu incidentul din Timiş, unde un poliţişt a fost împuşcat de un urmărit general, la nivelul Inspectoratului Judeţean câte din vestele antiglonţ şi antiinjunghiere erau folosite în momentul misiunii de la Recaş.

"Dar am şi eu întrebare publică deocamdată, până se vor finaliza verificările la IPJ Timiş. Câte dintre vestele antiglonţ şi antiinjunghiere alocate acestui Inspectorat Judeţean erau distribuite poliţiştilor înainte de tragicul eveniment sau câte erau folosite în momentul misiunii de la Recaş. Această latură dezbaterii a lipsit în mod cu totul întâmplător sau voit. Sper ca această verificare să răspundă inclusiv la subiectul privind respectarea programului de pregătire tactică a poliţiştilor, de care vorbim deja de peste doi ani”, a mai afirmat Carmen Dan.

Ministrul a mai spus că pe lângă pistoalele Carpaţi, în Poliţia Română există şi peste 10.800 de pistoale de calibrul 9 mm, că a început procedura de achiziţie pentru alte 2.000 de asemenea pistoale, dar aceasta a fost contestată şi suspendată de instanţă.

Poliţistul Cristian Amariei, în vârstă de 43 de ani, din judeţul Timiş, a fost împuşcat mortal, în 2 iunie, în timp ce încerca să îl captureze pe Ionel Marcel Lepa, urmărit naţional şi internaţional. Bărbatul era căutat după ce fusese condamnat pentru tâlhărie.

Ionel Marcel Lepa a fost prins în noaptea de 3 spre 4 iunie, în jurul orei 4.45, în casa bunicii unui prieten de-al său din localitatea Remetea Mare. Arma cu care a fost ucis poliţistul a fost găsită asupra lui Lepa. El avea la brâu atât pistolul, cât şi o borsetă cu gloanţe, conform imaginilor din momentul capturării.

Luni dimineaţă, Lepa s-a sinucis în Penitenciarul Timişoara, fiind găsit spânzurat. Cauzele producerii decesului sunt cercetate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.