Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, lansează Programul Raţiunea Salvează Naţiunea, cu 25 de priorităţi, precum mai multe creşe pentru copii, muncă flexibilă pentru mamele tinere, locuinţe pentru familii tinere, şcoli profesionale puternice, bacalaureat diferenţiat, programare electronică în toate instituţiile de sănătate. Medic de familie în fiecare localitate, Impozit redus pe muncă, protejarea producătorilor locali, statul să servească, să nu umilească. Birocraţie redusă, acte eliberate gratuit, descentralizare reală şi prioritate intereselor locale, nu intereselor Capitalei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul UDMR, candidat la alegerile prezidenţiale, îşi prezintă programul intitulat Raţiunea Salvează Naţiunea, cu 25 de priorităţi. Sprijinim mamele şi copiii. Reducerea contribuţiei la asigurările de sănătate ar trebui să crească proporţional cu numărul de copii asumaţi. De exemplu, o mamă care creşte trei copii să plătească doar 5% în loc de 10% contribuţie la asigurările de sănătate (CASS), este primul punct al programului liderului UDMR.

Mai mult pentru familie, mai puţin pentru stat! Trebuie să ajutăm mamele să revină pe piaţa muncii: programul de construcţie de creşe trebuie continuat, iar munca la distanţă, angajarea part-time şi programul flexibil de muncă trebuie susţinute. Trebuie acordate subvenţii nerambursabile părinţilor care doresc să înceapă o afacere şi trebuie eliminată impozitarea muncii part-time pentru părinţii care revin, cu program redus, în câmpul muncii, mai spune Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor afirmă că trebuie să oprim dezvoltarea inegală a ţării! Până în 2035, fiecare localitate din ţară trebuie să aibă servicii medicale, apă curentă, canalizare, drumuri asfaltate şi internet, spune preşedintele UDMR. Locuinţe pentru câţi mai mulţi cetăţeni. Trebuie să asigurăm locuinţe de calitate şi accesibile atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru tinerii la început de carieră şi persoanele cu venituri reduse. De aceea, până în 2023 autorităţile locale trebuie să construiască 100.000 de locuinţe care pot fi date în chirie

. Pe locul cinci în program, preşedintele UDMR propune maxim 30 de ore pe săptămână de şcală şi bacalaureat echilibrat, pe două niveluri.

Kelemen Hunor afirmă că elevii adolescenţi sunt suprasolicitaţi. În medie, petrec 36 de ore pe săptămână la şcoală, la care se adaugă cel puţin 2 ore zilnic pentru teme. Astfel, la doar 14 ani, petrec mai mult timp la şcoală decât adulţii la locul de muncă.

Candidatul UDMR propune manuale mai bune de limba română pentru elevii maghiari. Este atât în interesul comunităţii maghiare cât şi a întregii ţări ca toţi copiii să înveţe bine limba română. În decurs de patru ani, programa de limba română pentru liceu trebuie modificată astfel încât să asigure utilizarea activă a limbii române pentru elevii maghiari, spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR mai afirmă că trebuie redus impozitul pe muncă. Statul să încurajeze munca, şi să descurajeze fuga de muncă. În România, impozitul pe muncă este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar colectarea TVA-ului este cea mai scăzută. Impozitele nu trebuie majorate, ci colectate. Kelemen Hunor mai propune introducerea salariului bazat pe performanţă, pe lângă cel pe oră: să conteze nu doar cantitatea muncii, ci şi eficienţa şi rezultatele acesteia. Liderul UDMR mai propune asigurare de sănătate echitabilă pentru toţi şi arată că trebuie plafonată suma contribuţiei la asigurările de sănătate.

Candidatul UDMR propun eliminarea suprataxării pentru munca part-time: dacă lucrezi 2 ore, să nu plăteşti taxe ca şi când ai munci 8 ore. Să nu existe dublu standard, iar instituţiile statului să plătească penalităţi pentru întârzieri, dacă au datorii – nu doar cetăţenii. Nici după 20 de ani nu există 150 km de autostradă continuă în Nordul Transilvaniei, spune Kelemen Hunor, el propunând mai multe autostrăzi şi mai puţine scuze.

Candidatul UDMR propune şi mai mult respect pentru pacienţi, mai puţin timp de aşteptare în spitale: fiecare instituţie medicală trebuie să implementeze programarea digitală. Kelemen Hunor mai spune că trebuie mărit numărul clinicilor ambulatorii şi a centrelor medicale de permanenţă care să reducă supraîncărcarea unităţilor de primiri a urgenţelor din spitale. Mai multe resurse trebuie alocate prevenţiei bolilor canceroase. Mai multe produse locale, mai puţin import, propune Kelemen Hunor, el spunând că industria de prelucrare internă trebuie să fie declarată un sector strategic. Este necesar să se aloce mai multe fonduri şi subvenţii.

Susţinem microîntreprinderile. Micul antreprenor să aibă un sistem fiscal simplu şi transparent. De aceea, trebuie menţinut pragul de impozitare în vigoare, mai spune Kelemen Hunor.

Candidatul UDMR subliniază că cetăţeanul nu este poştaş, iar instituţiile trebuie să ceară documentele unele de la altele, nu de la cetăţean.

Kelemen Hunor vrea ca cetăţeanul să nu plătească pentru serviciile oferite de angajaţii plătiţi de stat. Să eliminăm taxele inutile (ex. schimbarea actelor de identitate, extrasul de carte funciară etc.). Candidatul UDMR propune o ţară mai curată, nu doar amenzi, iar statul să nu îi amendeze pe cei care colectează selectiv deşeuri cu tarife mari pentru gunoi. Să nu amendeze magazinele rurale, ci să susţină implementarea unui sistem de returnare a garanţiei şi în localităţile mici. K

elemen Hunor propune desfiinţarea instituţiilor care creează mai multe probleme decât rezolvă: de exemplu, prefecturile, trezoreria, agenţiile fiscale regionale. Cu mai puţini birocraţi, rămân mai mulţi bani pentru comunităţile locale. Nu ţara are capitală, ci capitala are ţară. Bucureştiul, ca un balaur, devorează tot. Să ne recuperăm ceea ce ne revine. Kelemen Hunor vrea ca veniturile realizate la nivel local să rămână la comunităţile locale. 

Kelemen Hunor vrea să împiedice centralizarea. Bucureştiul vrea şi mai multă putere pentru sine. Judeţele actuale ar fi desfiinţate şi comasate în 8 mega-judeţe, pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare existente. Vor să desfiinţeze comunele cu mai puţin de 5.000 de locuitori şi oraşele cu sub 10.000 de locuitori, iar zonele metropolitane ale marilor oraşe vor fi absorbite de centru. Aceasta ar dezavantaja pe toată lumea, deoarece relaţionarea cetăţenilor cu autorităţile devine mult mai dificilă, spune acesta.

Candidatul UDMR mai vrea ca statul să retrocedeze proprietăţile confiscate în comunism– nu să renaţionalizeze bunurile deja retrocedate.

Candidatul UDMR mai spune că identitatea regională este o resursă, nu un pericol iar utilizarea publică a limbii maghiare, conform legilor în vigoare, trebuie respectată.

Statul român să folosească toate resursele şi energia pe care le consumă împotriva simbolurilor noastre pentru a ajuta comunităţile româneşti din Ucraina şi Valea Timocului, mai spune preşeidntele UDMR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.