Călin Cozma, candidatul AUR pentru Primăria Cluj-Napoca, reclamă faptul că preţurile la imobiliare în acest oraş sunt foarte mari pentru că primesc autorizaţii de construcţie puţini constructori, iar eliberarea unui astfel de document durează şi câţiva ani, din această cauză cererea fiind mult mai mare pe piaţa de vânzări sau închirieri de locuinţe. El propune schimbarea PUG-ului, despre care spune că este ”o catastrofă”, şi eliminarea ”criteriilor de interpretabilitate” în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţiilor de construire în oraş.
”Ce a făcut domnul Boc? Domnul Boc are nevoie de trei ani sau patru ani de zile, în unele cazuri şi mai mult, ca să emită o autorizaţie de construcţie. În primul şi în primul rând, Planul de Urbanism General este o catastrofă şi trebuie schimbat de urgenţă. S-au pierdut «n» procese pe acest plan de urbanism, nu ştiu cine l-a făcut. În momentul în care dezvoltăm Clujul, noi trebuie să ne gândim la cetăţeni, nu la etaje şi la metri pătraţi. Adică, dacă eu vreau să dezvolt o zonă, să mă gândesc că în zona respectivă o să trăiască 10.000 de familii, dau un exemplu. Aceste 10.000 de familii, statistic o să aibă 5.000 de copii sau 3.000, nu ştiu... există statistici. Eu, în momentul în care fac planul de urbanism, să stabilesc şi că am o şcoală, şi că am o grădiniţă pentru numărul respectiv de copii, de câte supermarketuri am nevoie, de dispensar sanitar (...) şi aşa ar trebui făcut PUG-ul”, a afirmat Călin Cozma, la Euronews România, în cadru unei dezbateri electorale, marţi seară.
El e de părere că trebuie eliminate ”criteriile de interpretabilitate” în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţiilor de construire în oraş.
”În Primărie, la urbanism, sunt vreo 40 de oameni angajaţi şi fiecare interpretează altfel pentru că sunt lăsate aceste portiţe şi autorizaţiile ies cum vrea domnul Boc să le dea şi aici avem o mare problemă. În momentul în care cererea este mai mare decât oferta este foarte simplu că aceste preţuri la chirii cresc. Oraşul se dezvoltă în sensul că studenţii vin la Cluj, rămân la Cluj după ce termină facultatea şi există tot timpul o nevoie mai mare de locuinţe. S-au dus la Floreşti, la Floreşti a fost jumătate preţul şi vedeţi unde am ajuns. Eu cred că ar trebui să se construiască în primul rând organizat”, a explicat Călin Cozma.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.