Camera Deputaţilor va dezbate, marţi după-amiază, moţiunea simplă a PNL intitulată „Stimulat de PSD, fără pic de competenţă, taie Deneş în păduri şi la verzi … şi la uscate”. Votul va fi dat miercuri.
Liberalii precizează în textul moţiunii că, în ceea ce priveşte politica în domeniul apelor, problema inundaţiilor rămâne una dintre cele mai grave neîmpliniri ale Ministerului Apelor şi Pădurilor, condus fără întrerupere din 2012 şi până în prezent de miniştri ai Partidului Social Democrat.
”O simplă comparaţie arată dezastrul în acest domeniu: dacă valoarea investiţiilor, alocări de la bugetul statului, în anul 2006 s-a ridicat la peste 122 de milioane de euro, în 2010 la 48 de milioane de euro, în anul 2017 vorbim doar de 14 milioane de euro, iar în 2018 de 16,6 milioane de euro. O comparaţie realistă între cele 122 de milioane din 2006 şi cele 16 milioane alocate de la bugetul de stat în 2018 este încă o demonstraţie a lipsei de viziune, a dezinteresului pentru rezolvarea unei probleme majore, care afectează serios vieţile oamenilor, stabilitatea administraţiilor şi a economiei, dar şi bugetul public. Lipsa de coerenţă şi de viziune merge mai departe, în banii atraşi din surse externe, respectiv: 102 milioane de euro atrase în 2010 faţă de 5,1 milioane de euro în 2017 sau puţin peste 6 milioane euro în 2018. Iar comparaţiile sunt relevante, dacă ţinem cont de cele 82 de lucrări finalizate în 2010, faţă de doar 20 de lucrări luate în calcul a se finaliza în 2018!”, subliniază PNL.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Semnatarii îi mai impută ministrului Ioan deneş nerespectarea angajamentelor externe, precum şi schimbarea ilegală a membrilor Consiliului de Administraţie al Romsilva.
”În data de 27 iulie 2018 domnul Deneş declara că anul trecut au fost identificaţi aproximativ 400.000 mc tăiaţi ilegal la nivel naţional din total fond forestier, adică din cei aproximativ 6,5 milioane ha. Cum se face, domnule ministru, că de pe aproximativ 4,1 milioane ha administrate de Romsilva s-au tăiat ilegal 47.000 mc, iar de pe restul suprafeţei, adică aproximativ 2,5 milioane ha, aflate în administrarea sau în proprietatea altor deţinători, s-a tăiat ilegal diferenţa de aproximativ 350.000 mc? Unde este justeţea măsurilor administrative care să ducă la îmbunătăţirea activităţii întregului sector silvic, când, iată, problemele par a fi cu totul şi cu totul în altă parte? Nu aveţi curaj, domnule ministru, să abordaţi tranşant problematica gestionării pădurii acolo unde cu adevărat ar trebui acţionat, pentru că acolo apar ingerinţele factorului politic de care evoluţia dumneavoastră depinde efectiv”, afirmă liberalii.
”Abia acum înţelegem mesajele publice ale preşedintelui PSD, care se lamenta că în ministere funcţionarii publici blochează acţiunile guvernamentale şi că, vezi Doamne, din această cauză coaliţia PSD – ALDE nu îşi poate implementa proiectele asumate prin Programul de Guvernare. În realitate, mesajul este unul simplu: daţi-i afară, cu orice preţ şi în orice condiţii, pe cei care vi se opun”, se mai arată în document.
PNL susţine totodată că au fost create premisele unei crize a lemnului de foc pentru populaţia rurală în această iarnă.
”Despre îndeplinirea obiectivelor din Programul de Guvernare pe componenta păduri nu putem vorbi despre niciun fel de bilanţ al realizărilor, deoarece nu vă recomandă nimic. Deşi prioritatea 0 a Guvernului, declarată la pagina 149, în materie de politică de mediu, este aceea de protejare a fondului forestier naţional, în materie de realizări vorbim tot de 0. Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere 2018-2027 este încă în chinurile facerii. Deci 0. Dacă nu avem strategie, nu putem vorbi de implementare. Din nou 0. Fără strategie şi fără măsuri de implementare nu putem discuta de măsuri practice de diminuare a tăierilor ilegale de arbori. Din nou 0. Despre dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase, operaţionalizarea FMIMS şi dezvoltarea sistemului „Radarul Pădurilor” vorbim tot de 0 realizări. (...) Nici despre Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie nu putem vorbi. Nu aţi făcut nimic. Din nou 0. Despre Studiul privind identificarea terenurilor agricole degradate şi potenţial poluate care pot face obiectul împăduririlor, în baza căruia ar trebui să se elaboreze şi implementeze Programul Naţional de Împădurire, nici nu poate fi vorba, pentru că el nu există. Deci, tot 0. Despre pesta porcină africană şi implicarea dumneavoastră în combaterea acestei boli nici nu putem discuta. Aţi fost şi sunteţi inexistent, deşi în sfera de competenţe directe intră şi strategiile şi politicile cinegetice la nivel naţional. Fiind 0 peste tot la capitolul realizări şi, în plus, generând acte administrative cu încălcarea flagrantă a legii, ne aşteptăm, stimaţi colegi, să fiţi de acord cu noi, semnatarii acestei moţiuni simple, că actualul ministru al apelor şi pădurilor este cel mai mare dăunător al pădurilor, drept pentru care vă propunem adoptarea, în regim de urgenţă, a unei măsuri de combatere, în sensul îndepărtării lui din funcţie, cu efecte imediate.”, mai afirmă iniţiatorii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.