Camera Deputaţillor a adoptat, decizional, proiecutl de lege care aprobă ordonanţa Guvernului 9/2023 pentru modificarea art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Astfel, iniţiativa legislativă propune ca autorizarea executării lucrărilor de construcţii aferente infrastructurii de transport de interes naţional şi de metrou gestionată de Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S.A. să fie făcută de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin direcţia de specialitate. Legea merge la promulgare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât să poată fi executate fără autorizaţie de construire/desfiinţare şi lucrările de întreţinere curentă, întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura de transport şi la instalaţiile aferente.
Totodată, iniţiativa legislativă propune ca autorizarea executării lucrărilor de construcţii aferente infrastructurii de transport de interes naţional şi de metrou gestionată de Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S.A. să fie făcută de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin direcţia de specialitate, cu respectarea prevederilor legale în domeniul autorizării construcţiilor, aceste prevederi urmând a fi aplicate şi proiectelor de metrou aflate în diferite stadii de implementare, dacă până la intrarea în vigoare a legii, nu au fost depuse la autorităţile locale cererile pentru emiterea autorizaţiilor de construire/desfiinţare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, pot fi executate fără autorizaţie de construire „lucrări de supraînălţare a trecerilor pentru pietoni, elemente de semnalistică şi marcaje rutiere, în baza avizului Comisiei de Circulaţie, acordului Brigăzii Rutiere şi al administratorului drumului, obţinute în prealabil”, conform proiectului de lege.
Potrivit sursei citate, această prevedere este necesară pentru a da posibilitatea autorităţilor publice locale să efectueze lucrări de supraînălţare a trecerilor de pietoni (creşterea protecţiei pietonilor în trafic), în baza avizului Comisiei de Circulaţie, acordului Brigăzii Rutiere şi al administratorului drumului. În prezent, este nevoie de o autorizaţie de construire pentru a efectua aceste lucrări, fapt ce întârzie în mod nejustificat procesul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.