Deputaţii au adoptat, decizional, un proiect care aprobă ordonanţa de urgenţă 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea cadrului legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021-2030. De asemenea, sunt reglementate norme referitoare la sprijinul financiar pentru energia electrică din surse regenerabile, la autoconsumul acestui tip de energie electrică şi la utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii şi răcirii şi în cel al transporturilor în vederea atingerii obiectivului naţional privind ponderea globală a energiei regenerabile în consumul final brut de energie în anul 2030. De asemenea, prin prezentul proiect de act normativ se stabilesc criterii de durabilitate şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru biocombustibili, biolichide şi combustibilii din biomasă. Proiectul vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor art.2-31, art.37, anexa II, anexa III şi anexele V-IX din Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Prezenta ordonanţă de urgenţă completează cadrul legal stabilit prin Legea  220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, necesar promovării energiei din surse regenerabile prin stabilirea normelor referitoare la:

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„a) sprijinul financiar pentru energia electrică din surse regenerabile;

b) autoconsumul acestui tip de energie electrică;

c) utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii şi răcirii şi în cel al transporturilor;

d) cooperarea regională între România şi statele membre şi ţări terţe;

e) garanţiile de origine pentru energia din surse regenerabile;

f) procedurile administrative aplicabile, reglementări şi coduri;

g) informarea şi instruirea atât a factorilor relevanţi, cât şi a consumatorilor cu privire la aspectele practice, inclusiv tehnice şi financiare, ale dezvoltării şi utilizării energiei din surse regenerabile;

h) criteriile de durabilitate şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru biocombustibili, biolichide şi combustibilii din biomasă”, conform unei amendament admis la proiectul de lege.

Pe 6 februarie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.