Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, Legea de aprobare a OUG 14, fără amendamente, urmând ca proiectul să ajungă în această şedinţă şi la votul final, împreună cu Legea de respingere a OUG 13.
În cadrul dezbaterilor, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a cerut ca toţi deputaţii să voteze pentru adoptarea proiectului OUG 14.
"Este bine că majoritatea parlamentară nu a boicotat dezbaterea acestei OUG. Urmează votul final şi ne exprimăm convingerea că la votul final OUG 14 va fi adoptată. PNL va vota pentru adoptarea OUG 14. În mod normal, trebuie ca OUG 14 să fie dublată de respingerea OUG 13", a spus ea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Turcan a mai cerut ca parlamentarii majorităţii să renunţe la atacurile asupra justiţiei, a protestatarilor şi a multinaţionalelor. "PNL vă solicită să încetaţi cu ameneninţările la adresa celor care au protestat, să renunţaţi la atacurile la adresa multinaţionalelor, să încetaţi să mai descurajaţi investitorii, români şi străini", a afirmat ea.
Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a venit la tribună şi i-a dat Ralucăi Turcan o replică scurtă: "Aşa cum am zis, OUG 14 a fost votată în Comisia juridică în unanimitate. Restul sunt declaraţii politice".
UDMR, prin vocea deputatul Attila Korodi, a anunţat că va vota OUG 14 şi a cerut ca oricare alte modificări asupra Codurilor penale să fie făcute prin dezbateri în Parlament.
Deputatul ALDE Varujan Vosganian nu a anunţat cum vor vota parlamentarii formaţiunii, dar a criticat că s-a ajuns în actuala situaţie din cauza argumentelor "din străinătate".
"Să nu venim cu argumente ale străinătăţii să ne convingem pe noi. (...) Să nu încercăm să limpezim lucrurile cu argumente pe care le aflăm în afara hotarelor ţării", a afirmat el.
Legea de aprobare a OUG 14 va intra la votul final după ora 13.00.
După dezbaterea OUG 14, a fost introdusă în plen şi Legea de respingere a OUG 13, care fusese adoptată de Comisia juridică marţi dimineaţa.
USR a încercat din nou adoptarea unui amendament care să precizeze în textul legii că OUG 13 şi-a încetat efectele, motivând că există decizii ale CCR care impun astfel de modificări. "USR este pentru adoptarea acestei legi, respingerea OUG 13, însă am propus amendamente cu singurul scop de a elimina nişte vulnerabilităţi din punct de vedere constituţional", a spus Stelian Cristian Ion.
Şi PNL a cerut ca acest amendament să fie aprobat de plen.
Amendamentul nu a fost însă adoptat de plen.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestor proiecte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.