Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă marţi că primarul Capitalei consideră vinovată pentru situaţia termoficării din Bucureşti ELCEN, o companie faţă de care Primăria Capitalei are datorii imense, de peste 1,1 miliarde lei. ”În zilele grele de iarnă pentru Bucureşti, noi suntem aici, nu am plecat în campanie electorală”, îi răspunde Burduja lui Nicuşor Dan, arătând că avaria de luni, de la CET Vest, a fost remediată în timp record şi ELCEN nu a întrerupt nicio secundă furnizarea agentului termic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, Primarul Capitalei ne spune că vinovată pentru situaţia termoficării din Bucureşti este o companie din portofoliul Ministerului Energiei — ELCEN. O companie faţă de care Primăria Capitalei are datorii imense, de peste 1,1 miliarde lei. În zilele grele de iarnă pentru Bucureşti, noi suntem aici, nu am plecat în campanie electorală”, spune Burduja într-o postare.

Ministrul arată că a avut azi comandament de iarnă şi a găsit şi va găsi mereu soluţii, în sprijinul bucureştenilor.

”Avaria de ieri, de la CET Vest, a fost remediată în timp record. Măi mult, ELCEN nu a întrerupt nicio secundă furnizarea agentului termic, pornind un cazan de apă fierbinte pentru a suplini declanşările de la echipamentele din CET VEST. Nu a fost niciun impact semnificativ la consumatorul final din cauza acestui incident, iar asta o confirmă oficial ELCEN”, subliniază ministrul.

”Aşa cum sunt, din anii 60-70 (cu excepţia CET VEST, modernizat în 2009), CET-urile din Bucureşti îşi fac treaba, prin eforturi supraomeneşti ale oamenilor care se ocupă de funcţionarea lor”, mai afirmă el.

Ministrul Energiei mai declară că în noiembrie 2024, a semnat cu ELCEN contracte de finanţare în valoare de 362 de milioane de euro, bani nerambursabili, obţinuţi după o muncă titanică, pentru modernizarea CET Grozăveşti, CET Progresu şi CET Bucureşti Sud. În 3-4 ani, investiţiile vor fi gata.

”În iunie 2024, au fost demarate lucrările la CET Titan, prima termocentrală construită în ultimele decenii în Capitală. Proiectul are ca termen începutul anului 2027. Am lansat un apel de sute de milioane de euro, bani gratis, tot din fondul pentru modernizare, pentru reabilitarea reţelelor de termoficare. Oradea, Clujul, Craiova, Ploieştiul, Suceava şi alţii au reuşit şi au semnat deja contractele. Bucureştiul a depus două aplicaţii neeligibile, respinse de evaluatorii externi. Am iniţiat fuziunea ELCEN-Termoenergetica, după ani de blocaje şi după o muncă de convingere inclusiv la nivelul Consiliului General. Procesul este în grafic şi Bucureştiul va avea un sistem integrat şi modern de termoficare”, precizează Sebastian Burduja.

Ministrul arată că, ”între timp, pierderile din reţeaua de termoficare a primăriei depăşesc în continuare peste 2400 t/h (da, 2400 de tone de apă fierbinte se scurg prin ţevile vechi ca printr-o sită, în fiecare oră)”.

”CET-urile funcţionează, dar au nevoie de plata datoriei PMB către ELCEN, ca proiectele cu finanţare europeană să poată fi cofinanţate şi implementate în grafic. Aceasta este realitatea. Fac totuşi un apel la Primarul Capitalei: dincolo de interesul lui politic personal în această perioadă, să nu uite cu cine este, de fapt, lupta. Avem toată deschiderea să livrăm împreună ceea ce bucureştenii aşteaptă de la noi: adevăr şi rezultate”, mai spune Burduja.

 

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, marţi, în legătură cu avaria de la CET Vest aparţinând ELCEN că este a opta din acest sezon rece, iar acest lucru înseamnă că alimentarea cu agent termic este imprevizibilă şi cei care au de suferit sunt bucureştenii.

 

Potrivit edilului, investiţiile în termoficare vor părea inutile dacă ELCEN, aflat în subordinea Ministerului Energiei, nu va face investiţii în modernizarea CET-urilor pentru a reduce numărul avariilor. „Degeaba schimbăm conductele, dacă nu există agent termic care să treacă prin ele”, a afirmat primarul Capitalei.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.