Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, în plenul senatului, că moţiunea care îl vizează nu e despre persoana sa ci este despre direcţia în care vrem să ducem sectorul energetic românesc. ”Vrem să fim pe picioarele noastre? Sau vrem să ne întoarcem într-o beznă în care aprinderea luminii depinde de alţii”, a mai spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am venit astăzi în faţa dumneavoastră din respect pentru români, pentru că mi se pare un gest de bun simţ să vii şi să spui ce-ai făcut, ce-ţi doreşti să faci, ce echipă reuşeşti să faci cu Parlamentul României pentru interesul ţării. Cândva, acum un secol şi ceva, în Parlamentul României a avut loc un schimb de replici, celebru de altfel, între Nicolae Iorga şi Ionel Brătianu. Şi la un moment dat Nicolae Iorga îl întreabă pe Brătianu ce-ar putea să înveţe totuşi un mare savant de la un simplu inginer. Şi Brătianu îi răspunde fără să clipească: Măsura, domnule profesor, măsura. Citind moţiunea de astăzi, nu cred că este definită de măsură sau de echilibru sau de adevăr”, a spus ministrul Energiei în plenul Senatului.

Sebastian Burduja a precizat că ”România are astăzi, pentru prima dată după 17 ani, o strategie energetică naţională, pe care guvernul a adoptat-o anul trecut şi care include direcţia în care trebuie să mergem”.

”Avem de livrat pentru români o energie sigură, o energie ieftină şi o energie curată, în această ordine de priorităţi. Eu mă gândeam că, indiferent de apartenenţa politică, parlamentarii români au un interes comun al ţării noastre. Şi primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor această securitate energetică, să nu depindem de alţii. Să nu fim vulnerabili celor care sunt experţi în şantaj energetic de la Est. Aşa cum am fost ani de zile şi aşa cum, din păcate, încă sunt alţii, în imediata noastră vecinătate. De aceea e atât de important că am început forajul în perimetrul Neptun Deep”, a spus Burduja.

Ministrul Energiei a menţionat că ”România, anul trecut, a devenit deja cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană, pe date oficiale europene”.

”Din 2027 sau poate mai curând, o să ne dublăm producţia de gaz românesc. Gândiţi-vă ce înseamnă să nu mai depindem noi de alţii, să depindă alţii de noi. (..) În anii din urmă, România a închis, din păcate, peste şapte mii de megawati termocentrale pe cărbune şi parţial pe gaz. De aceea, astăzi, când avem consum mare, de exemplu, la vârful de seară, suntem de multe ori nevoiţi să apelăm la importuri şi importurile sunt scumpe. Ştiţi ce am făcut pe mandatul meu? N-am închis niciun megawat. Nici măcar unul. Mai mult decât atât, în ciuda unor voci, am finalizat grupul 5 de la Rovinari, o investiţie care a durat 10 ani de zile, 140 de milioane de euro, grup pe cărbune. De ce? Pentru că până n-ai cu ce să înlocuieşti cărbunele, tot o sursă de producţie în bandă, atunci n-ar trebui să-l scoţi. Şi asta am făcut”, a completat el.

Sebastian Burduja a răspuns şi la criticile că nu avem cine ştie ce performanţe la fonduri europene.

”Verificaţi, vă rog, pe ce loc este România la absorbţia de fonduri europene din Fondul pentru Modernizare. Vă spun eu. Locul 1, la nivel european. Suntem campionii Europei. Şi în total, şi puteţi să verificaţi, sunt aproape 14 miliarde de euro din PNRR şi Fondul pentru Modernizare, care s-au dus în contracte semnate şi proiecte deja în implementare”, a completat ministrul.

Ministrul Energiei a arătat că este ”un neadevăr, perpetuat în spaţiu public, cum că am plătit cea mai scumpă energie din Europa”.

”Stimaţi colegi, sunt datele Eurostat, facturile sunt plafonate în România de peste doi ani de zile. La energie electrică avem al cincilea la cel mai mic preţ în UE, şi la gaz avem al patrulea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană. Acestea sunt datele Eurostat şi vă rog frumos să le verificaţi, să le vedeţi cu ochii dumneavoastră”, a subliniat Burduja.

”Moţiunea de astăzi nu este neapărat despre persoana mea. Sau putem să o facem despre asta, contează mai puţin. Este despre direcţia în care vrem să ducem sectorul energetic românesc. Vrem să avem o energie sigură, cât mai rapidă şi cât mai curată, în ordinea asta de priorităţi? Vrem să fim pe picioarele noastre? Sau vrem să ne întoarcem într-o beznă în care aprinderea luminii depinde de alţii sau, altfel spus, mergeam până la Moscova ca să ne lumineze şi pe noi? Nu cred că cineva de aici vrea să ne-ntoarcem în acele timpuri”, a spus în final ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.