Deputatul PSD Marius Budăi spune că guvernarea Orban "siluieşte grav democraţia”, precizând că în cele trei luni de când este în funcţie, Executivul nu a venit cu niciun proiect de lege care să fie dezbătut în Parlament. El spune că, în cele trei luni de guvernare liberală, inflaţia şi cursul euro au crescut, iar deficitul a fost majorat peste pragul de 3%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Marius Budăi a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că oamenii s-au lămurit în cele trei luni de Guvern Orban de măsurile "nocive” luate de liberali pentru economie şi pentru societate. 
 
"Se împlinesc trei luni de guvernare, trei luni de guvern al austerităţii. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat în aceste trei luni, toţi cetăţenii României au văzut haosul şi instabilitatea. Considerăm că cele trei luni de miere au trecut, lumea s-a lămurit de ce sunt în stare aceşti oameni, au văzut că au luat măsuri nocive pentru economie şi pentru societate”, a spus Marius Budăi. 
 
El a prezentat apoi un top al celor "mai nocive efecte ale acestei guvernări".  
 
"Guvernarea Orban siluieşte grav democraţia României. În cele trei luni guvernul Orban nu a venit cu niciun proiect de lege care să fie dezbătut în Parlament, guvernul Orban fuge de democraţie pentru că ştie că încalcă democraţia, a folosit excesiv şi abuziv procedura angajării răspunderii, atrăgând inclusiv criticile Curţii Constituţionale. Guvernul Orban a dat ordonanţă de urgenţă pe proiecte aflate în dezbatere finală în Parlamentul României, schimbă regulile electorale în timpul jocului, în speranţa că îşi va crea un avantaj în competiţia electorală. Acest lucru a gândit şi a stârnit îngrijorări la nivel european, iar Comisia de la Veneţia, cea care ştim cu toţii era des invocată de colegii noştri de la PNL când erau în opoziţie, va veni să facă o anchetă asupra încălcării standardelor democratice din România”, a afirmat fostul ministru al Muncii. 
 
El a criticat măsurile luate în economie de Guvernul Orban. 
 
"Guvernul PNL s-a remarcat nu doar prin nepricepere şi amatorism ci şi prin acţiuni şi declaraţii iresponsabile. Agenţiile de rating au retrogradat România, veniturile la buget care au fost în creştere în primele zece luni ale anului 2019 de guvernare PSD, au intrat pe minus imediat după schimbarea guvernării, a fost un dezmăţ incredibil la cheltuielile publice care au crescut cu peste 40% după venirea PNL la guvernare. S-au împrumutat de trei ori mai mult cu peste 40 de miliarde de lei. În nici trei luni de guvernare s-au împrumutat cu jumătate din suma împrumutată de Guvernul PSD în cei trei ani de guvernare. Inflaţia a crescut, cursul euro a crescut, deficitul a fost majorat din pix, peste pragul de 3% acceptat în Uniunea Europeană. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă dobânzi mai mari plătite de români”, a mai afirmat Budăi.
 
El a precizat că guvernul a anulat şi proiectele de investiţii pentru autostrăzi. 
 
"S-a anulat procedura de la Comarnic-Braşov şi au amânat cu încă şase luni lucrările care ar fi trebuit să înceapă în 2020. Ne propun în schimb din nepăsare probabil o variantă ocolitoare pe un drum forestier. Este o batjocură pentru România această propunere a Guvernului Orban de drumuri forestiere în loc de autostrăzi. S-a anulat procedura pentru autostrada autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, a fost abandonat cu totul proiectul autostrăzii Unirii, nu s-a mai pus niciun leu în buget pentru autostrada Nordului, pentru centura Bacăului, parte a autostrăzii Moldovei, s-au prevăzut doar 25% din fondurile necesare”, a spus Budăi.
 
El a precizat că Guvernul Orban a redus bugetul sănătăţii şi pregăteşte transferul de fonduri de la spitalele de stat către cele private. Budăi a criticat şi decizia Executivului de a amânat dublarea alocaţiilor copiilor.  
 
"În mod inexplicabil în timp ce se plângea că nu are bani pentru dublarea alocaţiilor, guvernul Orban renunţă la taxe şi face cadouri clienţilor politici. A renunţat la taxa pe activele bancare, care stimula băncile să finanţeze sectorul privat, a renunţat la taxa de 2% pe cifra de afaceri din energie, din care veneau bani pentru protecţia consumatorului vulnerabil, a renunţat la impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim, favorizând în acest fel angajatorii din zona gri”, a mai spus Marius Budăi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.