Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, la Deschiderea anului universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, anunţă MAE într-un comunicat. Ministrul a afirmat în discurs că educaţia la un nivel cât mai înalt şi profesionist este unul dintre principalele instrumente prin care societatea devine mai puternică în faţa provocărilor, transmiţând studenţilor Facultăţii de Drept că tinerii educaţi în spiritul şi litera legii reprezintă garanţia pentru un viitor mai bun în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bogdan Aurescu, profesor de drept internaţional public în cadrul Facultăţii, a evocat în discursul său importanţa dreptului internaţional şi a studiului acestuia, ca pilon al relaţiilor internaţionale, al dezvoltării eficiente a societăţii, precum şi al politicii externe a României.

”Dreptul internaţional reprezintă unul dintre pilonii structurali ai apărării unei lumi libere, în care pacea şi securitatea, precum şi respectul autentic între state şi alţi actori care sunt activi în plan internaţional, reprezintă fundamentul pe care se sprijină rezilienţa şi progresul societăţilor noastre. Este un pilon esenţial al evoluţiei societăţilor democratice, în ceea ce numim statul de drept la nivel internaţional sau, mai nou, ordinea globală bazată pe reguli... Pentru România, dreptul internaţional este esenţial în realizarea eficientă a politicii noastre externe, adică în atingerea obiectivelor noastre naţionale. El face parte din nucleul esenţial al politicii noastre externe", a arătat în intervenţia sa ministrul Bogdan Aurescu. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că relevanţa dreptului internaţional este cu atât mai pregnantă în contextul invaziei agresive, nelegale şi nejustificate a Rusiei în Ucraina, ale cărei efecte au fost şi sunt gestionate inclusiv prin intermediul dreptului internaţional.

În acest context, fără precedent în ultimele decenii, ministrul Bogdan Aurescu a transmis că instrumentele dreptului internaţional joacă un rol vital în contracararea acestor încălcări grave prin prisma valorilor care trebuie apărate, pentru că războiul Rusiei contra Ucrainei nu este doar un atac împotriva securităţii noastre europene sau euroatlantice, ci este un atac împotriva valorilor democratice, asupra fiecăreia dintre societăţile noastre democratice şi libere".

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la aşa-zisele referendumuri organizate pe teritoriile ocupate de Rusia, reiterând faptul că acestea reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi subliniind că niciun câştig teritorial realizat prin încălcarea dreptului internaţional sau prin folosirea forţei sau ameninţării cu forţa nu poate fi recunoscut ca legal. În egală măsură, ministrul Aurescu a condamnat intenţia anexării teritoriilor pe care s-au organizat aceste aşa-zise referendumuri, preconizată în cursul acestei zile.

În final, ministrul Bogdan Aurescu a transmis că educaţia la un nivel cât mai înalt şi profesionist este unul dintre principalele instrumente prin care societatea devine mai puternică în faţa provocărilor, transmiţând studenţilor Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti că tinerii educaţi în spiritul şi litera legii reprezintă garanţia pentru un viitor mai bun în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.